‘Novcem iz projekta rekonstrukcije Gradske luke financira se kampanja šefa splitskog HDZ-a?!’

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Domovinski pokret održao je danas u Splitu konferenciju za novinare. Na konferenciju su govorili Nikola Grabovac predsjednik podružnice Domovinskog pokreta SD županije, član predsjedništva DP-a SDŽ prof. Mate Šimundić i saborski zastupnik ove strane Stjepo Bartulica. Tema konferencije bilo je poslovanje Lučke uprave Split, odnosno, saznanja koja ova stranka ima o poslovanju Lučke uprave.

Konferenciju je otvorio Nikola Grabovac te je ukazao na probleme upravljanja javnim financijama, odnosno, transparentnost upravljanja projektima od javnog značaja. Podsjetio je na događaje iz nedavne prošlosti kada su javne financije poslužile nekim strankama kao bankomat za financiranje izbornih kampanja.

Potom je riječ uzeo Mate Šimundić.

“Prilikom svog nedavnog pohoda Dalmaciji predsjednik Vlade Andrej Plenković svečano je, između ostalog, otvorio i radove na rekonstrukciji i dogradnji Gradske luke u Splitu. Projekt se službeno zove „Rekonstrukcija i dogradnja Obale kneza Domagoja I i II u Gradskoj luci Split“. Vrijednost radova, kako je objavljeno, iznosi 42.284.052,27 kuna odnosno 100% prihvatljivih troškova Projekta od čega 35.941.444,42 kuna odnosno 85% dolazi iz Kohezijskog fonda EU-a preko Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., a 6.342.607,85 kuna odnosno 15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Premijer je posebno naglasio kako navedeni projekt Splićane i Split neće koštati niti kune. To je prva greška jer sredstva iz europskih fondova su također sredstva koja se pune na račun naših poreza, a pogotovo sredstva iz državnog proračuna. No, posebno intrigira jedan drugi podatak vezan uz rekonstrukciju i dogradnju Obale kneza Domagoja. Lučka uprava Split je 10. 2. 2021. raspisala javno nadmetanje za, kako stoji u pozivu, „Usluge promidžbe i vidljivosti za projekt Rekonstrukcije i dogradnje Obale kneza Domagoja I i II u Gradskoj luci Split“. Rok za prijavu je do 2. 3. 2021., a procijenjena vrijednost usluge je – 750.000, 00 HRK! Dakle, kako bi se javnosti prezentirala činjenica da državna tvrtka kojoj je u opisu posla građenje i upravljanje lukom, vidi čuda, rekonstruira luku potrebno je čak 750 tisuća kuna”, istaknuo je u svom obraćanju Mate Šimundić.



Raspisan natječaj za vidljivost Vice Mihanovića

Šimundić je problematizirao i činjenicu da je Lučka uprava natječaj za nadzor nad projektom definirala još u rujnu, a natječaj za vidljivost i marketing čekao je sve do danas. Prema njemu, očito je kako se ovim činom, ustvari, raspisuje natječaj za vidljivost Vice Mihanovića, a ne za vidljivost projekta rekonstrukcije obale kneza Domagoja. Kako kaže, sastavni dio troškovnika bila je i promocija otvaranja radova na projektu, marketinga… Međutim, otvaranje je bilo, a natječaj još nije gotov. Netko je to morao odraditi, tko i kako?

“Opravdano je postaviti pitanje – je li se na ovaj način plaća medijska vidljivost kandidata HDZ-a za gradonačelnika Splita Vice Mihanovića, koji je slučajno i Ravnatelj Lučke uprave Split? Već na prvi pogled jasno je kako je skandalozan iznos koji je predviđen za usluge promidžbe u odnosu na vrijednost projekta. Također, ukoliko je Vice Mihanović potpisao objavu ovog skandaloznog natječaja onda je najmanje što može učiniti je dati ostavku na mjesto ravnatelja Lučke uprave Split. O njegovu političkom angažmanu neka odlučuju njegova stranka, birači i premijer koji ga je pomazao na otvaranju radova u Gradskoj luci”, kazao je Stjepo Bartulica.

On je posebno naglasio kako su ovakvi slučajevi jedan od glavnih razloga zbog čega smo u Global Democracy Indexu za 2020. svrstani na 60. mjesto u svijetu, dok je primjerice jedna Bugarska zauzela 52. mjesto.                                                          

 

Komentari