Dok se u Njemačkoj traga za nestalima i zbraja materijalna šteta, bujične poplave pogodile su Austriju i Italiju

screenshot

Broj žrtava zbog poplava u Njemačkoj sve više raste i u nedjelju prijepodne popelo se na 156 osoba. U toj se zemlji već zbrajaju štete od elementarne nepogode, a već prijete nove poplave u Saskoj.

Njemačka policija je u nedjelju objavila kako se broj poginulih u toj pokrajini popeo na 110, čime je ukupan broj smrtno stradalih u zemlji narastao na više od 150 ljudi, uključujući i 45 poginulih u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija.

U okrugu Ahrweiler, koji je u središtu krize u Porajnu-Falačkoj ozlijeđeno je 670 osoba, a policija upozorava da bi broj žrtava mogao još rasti. U mnogim drugim okolnim područjima još uvijek nema struje niti su u funkciji telefonske linije.

U pokrajini Gornja Bavarska, okrug Berchtesgadener Land proglasio je u subotu navečer situaciju katastrofalnih poplava, a dvoje ljudi poginulo je u tom području.



Kancelarka Angela Merkel planira posjetiti općinu Eifel u Schuldu, koja je posebno jako pogođena olujom, kako bi dobila bolji uvid u situaciju.

Poplave i u Austriji…

Nevrijeme, kiše i bujiične poplave pogodile su i grad Hallein u Austriji.

Potok se pretvorio u bujicu, potvrdila je u subotu policija, a sve se moglo vidjeti i na objavljenim snimkama.

“Situacija je vrlo napeta, dijelom i dramatična”, rekao je policijski glasnogovornik. Za sada nema indicija o žrtvama poplava.

Treba istaknuti kako je stanovništvo već ranije pozivano na oprez i da ne silaze u podrume. Situacija je napeta i u drugim dijelovima Austrijskih Alpi. Oko Kitzbuehela, u zapadnoj pokrajini Tyrol, vatrogasci su iz brojnih podruma ispumpavali vodu, objavio je Dnevnik.hr.

…I u Italiji

Zbog obilnih kiša u Italiji, sjever i jug zemlje u nedjelju se bore s poplavama te strepe nad nabujalim rijekama.

Hitne službe na Siciliji, u gradu Palermu i ostatku regije, zaprimile su stotine poziva nakon obilnih kiša. Vatrogasci su intervenirali zbog poplava i oštećenja od vode, no ozbiljnijih šteta zasad nema.

Osim Juga, obilne padaline pogodile su i Južni Tirol, regiju na sjeveru zemlje, pokazali su meteorološki podaci. Uz granicu s Austrijom alo je gotovo 50 litara kiše po četvornom metru ovaj vikend.

 

Komentari