Dok se Bernardić provodi u Gardalandu, borba za predsjednika SDP-a se zahuktava: Evo što sve obećavaju kandidati

Dvojica SDP-ovaca danas su predstavila kandidaturu za predsjednika najjače oporbene stranke. Uz Mirelu Ahmetović, u utrku ulaze Peđa Grbin i Željko Kolar.

Dok kandidati za budućeg predsjednika SDP-a predstavljaju svoje programe, bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić provodi se u talijanskom zabavnom parku Gardaland. Sudeći po fotografiji koje su procurile na Instagramu, preplanuli Bernardić na slikama ne izgleda pretjerano potišten zbog nedavnog izbornog fijaska.

Instagram

Grbin želi uvesti reda u evidenciji članstva

Odmah nakon gubitka na parlamentarnim izborima, Peđa Grbin i formalno je ušao u utrku za predsjednika stranke. U izjavi ispred središnjice stranke rekao je da poraz na izborima moraju iskoristiti da izvuku pouke i stvoriti bolju stranku, koja će pomoći u kreiranju bolje Hrvatske.

Za protukandidate rekao je da ih vidi kao ozbiljne ljude i političare. ”Vidim ih kao dio mojeg tima”, rekao je. Upozorio je da stranka ima velikih problema s članarinama i članstvom.



”Nažalost, pokazalo se da samo 6 tisuća od 30 tisuća ljudi plaća članarinu jer su razočarani, ali i zato što im odgovorne osobe nisu dostavljale podatke o dugu”, rekao je Grbin. Dodao je da trebaju počistiti prvo svoj prag, a onda Hrvatsku.

Ocijenio je kako izborni proces nema legitimitet ako u njemu ne mogu sudjelovati svi ili barem pretežiti dio članstva SDP-a jer nema smisla da odluku donosi šestina članstva.

Govoreći o malverzacijama u stranci, napomenuo je kako je više od 50 posto članova plaćalo članarinu od jedne kune jer su navodno bili nezaposleni, a poslije se ispostavilo da su bili zaposleni.

“To ćemo morati ispraviti, potrebna je revizija evidencije članstva da spriječimo malverzacije, jer odakle nam inače pravo da ukazujemo na malverzacije u društvu. Prvo ćemo počistiti svoj prag, a onda i Hrvatsku”, istaknuo je Grbin.

‘Prepoznatljivost saborskog zastupnika je dvosjekli mač’ 

Politički analitičar Davor Gjenero  za portal Otvoreno komentirao je Grbinovu kandidaturu, istaknuvši da ne treba zanemariti činjenicu da je on čovjek koji antagonizira jedan dio stranke, one ljude koji su u proteklom razdoblju podržavali gospodina Bernardića, a bivši predsjednik stranke je bio blokiran u bilo kakvoj političkoj akciji upravo zbog te permanentne pobune Milanovićevih lojalista među kojima je gospodin Grbin.

“Grbin je čovjek koji je politički stajao unutar Milanovićevog političkog kruga i pogreške koje obilježavaju Milanovića jasno su se reflektirale u politici SDP-a. Znamo da je gospodin Milanović ostavio stranku u vrlo lošem stanju”, rekao je Gjenero.

Iako su do sada javnost i neki analitičari i komentatori bili sigurni da će Grbin postati predsjednik stranke, politički analitičar Tomislav Stipić složio se da SDP-ov saborski zastupnik neće baš olako dobiti izbore.

“Nisam siguran da će Grbin sto posto dobiti tu utrku. Sad se više ne bi kladio u njegovu laganu pobjedu, ali kažem, zbog prepoznatljivosti i veza Grbina u SDP-u koje ne treba zanemariti, naravno da je on u poziciji favorita. Međutim ta pozicija često zna biti fatalna”, istaknuo je Stipić za portal Otvoreno.

Dodao je da bi mu, s obzirom na to da nije više novo lice u SDP-u, Mirela Ahmetović i župan Željko Kolar mogli bi poremetiti planove.

Kolar: Moja kandidatura je produkt želje za promjenom 

Danas je svoju kandidaturu Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar službeno i najavio.

“Želja za kandidaturom nije došla preko noći. To nije bio ishitren potez. Ona je produkt moje želje za prijeko potrebnim promjenama u stranci”, objasnio je Kolar

“Ponosan sam na sve svoje dosadašnje učinke i na sve što sam postigao. U dva mandata radio sam na brojnim uspješnim projektima koji su dokazali svoje rezultate. Gospodarski rast Županije po broju novoosnovanih tvrtki, ukupnim prihodima poduzetnika i činjenica da je to županija s najvećim rastom zapošljavanja samo su neki od pokazatelja tih rezultata”, izjavio je Kolar.

Uz potvrdu svoje kandidature, predstavio je i svoj program koji stavlja akcent na tri glavna cilja. Prvi je izgradnja moderne stranke lijevog centra uz istovremeno oživljavanje stranačke organizacije, premošćivanje dubokih podjela.

Zatim, izgradnja Hrvatske kao moderne države učinkovitog pravnog sustava i funkcionirajućeg tržišnog gospodarstva uz efikasnu državnu regulaciju. Istaknuo je da bi se time značajnije dokinule duboke socijalne razlike. Dodao je da bi radio na ekonomskim slobodama temeljenim na povećanju plaća radnicima uz istovremeno značajno smanjenje udjela zapošljavanja na ugovore na određeno vrijeme.

“Brinuli bi se o svima koji žive od vlastitog rada, radnicima i službenicima, obrtnicima i malim poduzetnicima te poljoprivrednicima uz značajne demografske i anti-iseljeničke mjere“, istaknuo je Kolar.

Posljednji cilj bi mu bio izgradnja Hrvatske kao pravednog društva u kojemu se poštuje prava građana uz razvoj rodne ravnopravnosti, poštivanje i razvijanje manjinskih prava, funkcionalne socijalne pravednosti i izražene solidarnosti.

Ahmetović: U SDP-u cvjeta tisuće cvjetova i svi imamo pravo izraziti svoje mišljenje

Načelnica Omišlja i saborska zastupnica Mirela Ahmetović svoju je kandidaturu najavila ranije ovog tjedna.

“Većim se brojem kandidata pokazuje demokratičnost izbora u SDP-u. U SDP-u cvjeta tisuće cvjetova i svi imamo pravo izraziti svoje mišljenje”, izjavila je Ahmetović.

Odbila je ideju da je ona trkačica Željka Kolara, ali je odgovorila na pitanje kakav je njezin odnos sa Zlatkom Komadinom.

“Potpredsjednica sam županijske organizacije gdje je Komadina župan, od njega sam puno naučila, a naučila sam i da se ne treba nikoga vrijeđati u javnom prostoru, kao i to da se vrijeđa kolegice i kolege. Ja sam isključivo svoja kandidatkinja i svih onih koji će podržati moj program. Ako je netko mislio da ću se u ovom procesu okrenuti ograđivanju od nekoga ili vrijeđanju nekoga, gadno se prevario. Ako je netko mislio da se sa mnom može upravljati na bilo kojoj razini, gadno se prevario”, rekla je Ahmetović.

Kao i Grbin, istaknula je problem s članstvom koje je kako kaže dezorijentirano i devastirano.

“Članske evidencije su neažurne i potrebno je ažurirati popis članova. Članarina se treba prestati naplaćivati onima koji volontiraju za ovu stranku i ona treba postati obveza onih koji zarađuju putem mandata SDP-a. Stajališta sam da se moraju poduzeti konkretne mjere, a jedna je i ta da se ne omogući glasanje članovima koji su članarinu platiti tek mjesec dana prije izbora, izjavila je Ahmetović.

Program joj se temelji na unapređenju i modernizacijama politika SDP-a.

“Mi moramo cijeniti sva naša antifašistička nastojanja, kao i borbu u Domovinskom ratu, ali se moramo okrenuti budućnosti države, te ekonomskoj paradigmi razvijenih zemalja EU-a. Mi ne možemo uvoziti loše tehnologije, moramo nagrađivati svoje ekološke prvake i ne smijemo tražiti alibi za one koji ekološke politike ne podržavaju“ izjavila je Ahmetović.

Poručila je da SDP ne smije građane ostaviti same da bih brane aktivisti, civilne udruge.

”Mi moramo biti brana građana, moramo se okrenuti njima i braniti njihov status. Mi moramo stati na branih antikorupcijskih politika, svi članovi SDP-a moraju prihvatiti i implementirati antikorupcijske mjere”, rekla je Ahmetović.

Prilika za ujedinjene podijeljene stranke?

Davor Gjenero je za portal Otvoreno rekao da gospođa Ahmetović ima ozbiljne prednosti pred Grbinom.

”Ona upravlja jednoj dobro uređenoj lokalnoj zajednici, koja je čvrsto integrirana u jedan čvrsti kolektiv kakav je otok Krk.”, izjavio je Gjenero.

Dodao je da Ahmetović  nije opterećena nikakvim utegom iz prošlosti, a nije sudjelovala u upravljanju strankom u užem smislu te riječi, ni u frakcijskim sukobima što mnogima izgleda kao najbolje rješenje.

”Njena pobjeda bi značila svojevrsnu pobjedu kompromisa i vjerojatno bi značila sužavanje unutarnjih tenzija u SDP-u. Njeno bi preuzimanje vodstva značilo otvaranje SDP-a prema sklopu problema koje su oni do sada zapostavljali”, zaključio je Gjenero za portal Otvoreno.

Komentari