DOBRE STRANE KORONE Zastupnici su manje trošili na putovanja i hotelski smještaj

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Od početka godine, do 18. svibnja, kada je raspušten Hrvatski sabor, njegovi su zastupnici, bez plaća, potrošili nešto preko tri milijuna kuna, pokazuje saborska statistika objavljena dva tjedna nakon raspuštanja.

Uobičajeno, najviše je potrošeno na korištenje osobnih automobila za službene svrhe (1, 3 milijuna) i za najamnine stanova (862 tisuće).

Osjetno su, međutim, bili niži troškovi za zrakoplovne karte, samo 83 tisuće kuna.

Usporedbe radi, u prvoj polovici lanjske saborske sezone, za istu je namjenu potrošeno 476 tisuća kuna. Iako je to razdoblje bilo dva mjeseca duže, sasvim je jasno da je troškove u prvom kvartalu ove godine ‘srezala’ epidemija koronavirusa zbog koje su zastupnici morali privremeno zamrznuti međunarodne aktivnosti koje sa sobom nose i troškove zrakoplova.



Zbog istog razloga, skromniji su i troškovi hotelskog smještaja, samo 80 tisuća kuna.

Za odvojeni je život zastupnicima isplaćeno nešto preko 370 tisuća kuna. Naknadu za odvojenost, tisuću kuna mjesečno, zastupnici primaju samo kad Sabor zasjeda.

U četiri i pol mjeseca, zastupnicima je za cestarinu isplaćeno 212 tisuća kuna, za dnevnice skromnih 37 tisuća, za režije u stanovima koje koriste 113 tisuća kuna, a za javni prijevoz (vlak, trajekt, autobus) nešto preko devet tisuća kuna, prenosi 24 sata.

Komentari