Divjak o preporukama za vrtiće i škole: Ove upute su najrestriktivnije u Europi. Možda ni iduća školska godina neće biti normalna

Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je upute za suzbijanje i sprječavanje epidemije koronavirusa u vrtićima i školama.

Ministrica Blaženka Divjak istaknula je u četvrtak da su mjere koje Hrvatska predviđa za povratak učenika u školske klupe među najrestriktivnijima u Europi, te upozorila kako su one dio priprema za ono što nas čeka u sljedećoj školskoj godini.

“Ove upute, preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo su, prema mojim spoznajama, najrestriktivnije u Europi. Naglasak je na dobrobiti djeteta i tako moramo na to gledati”, rekla je ministrica uoči sjednice Vlade, nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u četvrtak objavio preporuke za početak normalizacije rada škola.

Preporuke su, smatra Divjak, potpuno jasne, a Ministarstvo je dodatno izradilo i preporuke za škole, ravnatelje i učitelje, koje će posebno iskomunicirati u razgovoru s ravnateljima i osnivačima.

HZJZ OBJAVIO UPUTE ZA ŠKOLE I VRTIĆE Evo tko treba ostati kod kuće i kako će se organizirati rad s djecom

Po njezinim riječima, moramo biti spremni da ni iduća školska godina neće biti potpuno normalna, te stoga “scenariji za iduću godinu moraju sigurno uključivati barem dijelove školske godine koji će biti u nastavi na daljinu”.

“To je razlog zašto u ovom novom nacionalnom planu reformi, osim nastavka reformskih procesa, posebno naglašavamo razradu modela i nastave na daljinu za sljedeću godinu, ako će to biti potrebno”, pojasnila je Divjak. To, kako je napomenula, uključuje  i dodatnu edukaciju nastavnika, opremanje škola, osiguravanje uvjeta, “jer po svemu onome što sada znamo, nije izgledno da iduća godina ide glatko”.

Na novinarsko pitanje što će biti s upisnim procesima za predškolsku djecu, Divjak je odgovorila da  je to još jedna od tema o kojima se razgovara, o čemu MZO komunicira i s drugim državama članicama EU.

“Uglavnom se za sada nitko nije odlučio da postoji testiranje, fizički pregled djece prije dolaska u školu, a neke su države rekle da to uopće neće raditi. Međutim, mi razgovaramo s HZJZ-om i posebno školskom medicinom, da se to riješi u jednom posjetu liječniku koji je specijalist školske medicine”, kazala je.

Komentari