DISKRIMINACIJA ILI NE? Capak: Zdrave osobe ne trebaju nositi masku; Hrvatska pošta: Zabranjen ulaz svima bez maske

Srdjan Vrancic / CROPIX

Nacionalni stožer civilne zaštite više puta je posljednjih dana objašnjavao u kojem slučaju je potrebno nositi zaštitnu masku.

“Obične platnene i pamučne maske imaju više psihološko značenje, ali mogu djelomično smanjiti širenje kapljičnih aerosola. Kirurška maska se treba koristiti kod onih koji su bolesni da bi se zaštitili oni koji nisu bolesni. Za liječnike su tu druge maske (ffp2 i ffp3). Ovo što se traži od ljudi da nose maske pri ulasku u trgovine i slično, nema smisla za ljude koji su zdravi. Mi nismo dali preporuke za nošenje maski kod zdravih osoba, niti smatramo to potrebni”, ponovio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na konferenciji za javnost u utorak.

UKUPNO 361 ZARAŽENA OSOBA Beroš: Imamo šest teže oboljelih; Capak: O svima nama i našem ponašanju ovisi hoće li rasti broj zaraženih



No, Hrvatska pošta ima svoje mjere i uvjete pa su zabranili ulazak u poštu osobama koje ne nose maskice.

“Ulazak u poštanske urede dozvoljen je osobama sa zaštitnim maskama, ali u poštanske urede mogu ući osobe koje lice prekriju maramom ili sličnim pokrivalom za usta. Ovom odlukom štitimo naše radnike te njihove bližnje, ali i korisnike s kojima su u svakodnevnom kontaktu”, stoji u njihovoj objavi.

Problem je u tome što je Hrvatska pošta samoinicijativno donijela ovu odluku koja u suprotnosti mjerama koje donosi Nacionalni stožer civilne zaštite, a koji je ujedno i nadležan za donošenje restriktivnih mjera. Uz to, dodatna poteškoća je i to što se Hrvatska bori s nestašicom maski pa mnogi građani ni ne mogu nabaviti istu.

Je li odluka Hrvatske pošte diskriminatorna i pretjerana ili pak opravdana u ovoj situaciji, procijenite sami.

Hrvatska pošta_screenshot

Komentari