DIP nakon pregledanih glasačkih listića: Boris Miletić postaje Istarski župan

Foto: IDS

Državno izborno povjerenstvo se oglasilo priopćenjem nakon zahtjeva Danijela Ferića (SDP) da se ponovno pregledaju glasački listići iz drugog kruga lokalnih izbora za istarstkog župana, jer je on na tim izborima od Borisa Miletića (IDS) izgubio za 54 glasa.

Priopćenje Državnogh izbornog povjerenstva prenosimo u cijelosti.

“Državno izborno povjerenstvo donijelo je danas, 5. lipnja 2021., rješenje kojim se djelomično prihvaćaju prigovori Danijela Ferića, kandidata Socijaldemokratske partije Hrvatske-SDP za župana Istarske županije i političke stranke Istarski demokratski sabor-IDS, u izboru za župana Istarske županije, te se djelomično poništavaju točke I. i II. Odluke Županijskog izbornog povjerenstva Istarske županije o rezultatima drugog kruga glasovanja za izbor župana i zamjenika župana Istarske županije.

Državno izborno povjerenstvo je prije odlučivanja, osim izbornog materijala, pregledalo i zapisnik sa sastanka Županijskog izbornog povjerenstva Istarske županije u kojem su se očitovali na navedene prigovore. Navedenom sastanku bilo je nazočno ukupno osam članova Županijskog izbornog povjerenstva i to: pet članova stalnog te tri člana proširenog sastava (dva predstavnika IDS-a i jedan predstavnik SDP-a).


Na temelju konkretnih prigovora i pregledanog izbornog materijala, Državno izborno povjerenstvo je utvrdilo rezultate glasanja drugačije od rezultata utvrđenih na pojedinim biračkim mjestima, a koja su navedena u izreci rješenja. Prema tim rezultatima, Danijel Ferić ima pravo na 17 glasova, a Boris Miletić na 3 glasa više od broja glasova utvrđenih Odlukom
Županijskog izbornog povjerenstva Istarske županije o rezultatima drugog kruga glasovanja za izbor župana i zamjenika župana Istarske županije.

Na snazi ostaje točka III. Odluke Županijskog izbornog povjerenstva Istarske županije o rezultatima drugog kruga glasovanja za izbor župana i zamjenika župana Istarske županije kojomje za župana Istarske županije izabran BORIS MILETIĆ, a za zamjenika župana TULIO DEMETLIKA.

Državno izborno povjerenstvo ističe da je na području Istarske županije bilo 296 biračkih mjesta te da je SDP u prvom krugu imao 453 članova u biračkim odborima na 267 biračkih mjesta, dok je u drugom krugu imao 423 članova u biračkim odborima na 257 biračkih mjesta. SDP je imao i 68 prijavljenih promatrača na području Istarske županije.

IDS je u prvom krugu imao 957 članova u biračkim odborima na 295 biračkih mjesta, a u drugom krugu 909 članova biračkih odbora na 292 biračka mjesta. IDS je imao i 14 prijavljenih promatrača na području Istarske županije.

I SDP i IDS su dobili pravo uvida u izborni materijal za sva biračka mjesta za koja su zatražili. Državno izborno povjerenstvo je izvršilo uvid u sve zapisnike o radu biračkih odbora za izbor župana Istarske županije kao i u zapisnike općinskih i gradskih izbornih povjerenstava, iz sadržaja kojih proizlazi da na tim biračkim mjestima nije bilo nepravilnosti u provedbi izbora te da promatrači nisu imali niti jednu primjedbu koja bi se odnosila na izborni postupak.

Sve ostale ocjene navoda iz prigovora nalaze se u obrazloženju rješenja, objavljenom na mrežnim stranicama Državnog izbornog povjerenstva”, stoji u priopćenju, prenosi N1.

Komentari