Đikić o epidemiji: Cijepljenje neće imati neki značaj, brojke nisu stvarna slika. Prijeti nam treći val

Dragan Matic / CROPIX

Nakon razornog potresa u Petrinji, korona iz medija kao da je nestala. Međutim moramo joj više pozornosti pridati jer ona ne slabi i nije otišla. Prijeti nam s trećim valom zaraze.

Modernino cjepivo je odobreno, međutim učinke još nećemo vidjeti

Kao i mnoge druge i znanstvenika Ivana Đikića pogodila je tragedija na Banovini, ali upozorava da se diljem zemalja EU očekuje pogoršanje s epidemijom tijekom siječnja, a vjeruje se i veljače: “Što se vidi i po posljednjim brojevima povećanja novozaraženih, kao i sve većeg broja hospitaliziranih i umrlih u zemljama poput Irske, Češke, Velike Britanije, Njemačke, Italije i brojnih drugih”, rekao je Đikić za Večernji list.

Kaže kako posebno zabrinjava pojava novih sojeva virusa koji se brzo širi i koji može biti uzrok problemima u zdravstvu. Naglasio je kako je dobra vijest da se uskoro očekuje i primjena Oxford/Astra Zeneca cjepiva u EU.

Cijepljenje neće imati neki značaj, brojke nisu stvarna slika 

Upozorio je kako za prva dva mjeseca u godini cijepljenje neće imati neki značaj: “Jer je neophodno procijepiti veći broj ljudi i oni će stvarati snažan imunitet tek pet do šest tjedana nakon početka cijepljenja”, objasnio je Đikić.



Objasnio je da zbog cijele situacije na Baniji vjerojatno je da se virusi dalje širi i da sadašnji brojevi ne predstavljaju stvarnu sliku te kako je s odlukama najbolje pričekati do 20.siječnja kada će se broj testiranja povećati.

Njemačka je golema zemlja 

Kaže kako je Njemačka izložena velikom riziku zaraze, ali da je to zato što je golema zemlja s velikim razlikama među pokrajinama te da je Njemačka uvijek s mjerama reagirala na vrijeme. Napominje i da se treba reorganizirati plan i naručiti nove količine cjepiva te kako se trebaju što prije i što polje pripremiti centri za cijepljenje.

Na pitanje možemo li spriječiti mogućnost da Banija postane žarište rekao je kako bi svi koji tamo dolaze trebali nostit maske te kako bi se maksimalne količine antigenskih testova trebale prebaciti na to područje: “Posebnu pozornost usmjeriti na osobe koje su u kolektivnom smještaju u dvoranama ili u prostorijama Crvenog križa, posebno kad je riječ o osobama starije dobi. Njih treba što bolje zaštititi i cijepljenjem”, rekao je Đikić za Večernji list.

Komentari