Đikić: Najozbiljniji prenositelji virusa uopće nemaju simptome

Screenshot

Poznati hrvatski znanstvenik i jedan od najpoznatijih europskih molekuralnih biologa Ivan Đikić, popričao je sa novinarima Avaza o koronavirusu koji sada već vrlo ozbiljno hara Bosnom i Hercegovinom.

Najopasniji su prenositelji bez simptoma

“Najozbiljniji prenositelji virusa su osobe koje nemaju simptome. Ova pandemija je opasna jer se virus vrlo brzo širi. No, dobra je strana cijele priče da gotovo 90 posto populacije neće imati nikakve simptome. O manjem dijelu, dakle 5 do 10 posto, širom svijeta vodi se najviše brige, jer je kod njih smrtnost više izražena. To su ljudi u bolnicama, osobe s akutnim oboljenjima i na njih se treba fokusirati” naglašava Đikić.

Uprkos mišljenju nekih stručnjaka da će toplije vrijeme utjecati na nestanak koronavirusa, Đikić naglašava da se to neće dogoditi:

Virus neće nestati dolaskom toplog vremena

“Nikakvo toplo vrijeme i sunce neće doprinijeti nestanku virusa. Ovdje je pitanje kad će se u kojoj zemlji pojaviti. Ako se u nekoj zemlji pojavi u maju, ciklus će trajati slično kao i danas. Tako vrhunac bude nakon mjesec, dva, a onda počinje padanje zaraze”, kazao je Đikić.



Pojašnjava da je koronavirus moguće pobijediti, a to je već dokazano u Kini.

Hrvatska i Njemačka dobro odreagirale

“Rigoroznim mjerama Kina je uspjela prebroditi veliku opasnost. Sada su na tzv. zadnjem repu ovog virusa. Također, koronavirus se može pobijediti pravim mjerama, ponašanjem, pa čak i na prirodnom ciklusu. Virusi poput korone su ciklični. Hrvatska i Njemačka imaju odlične statističke pokazatelje, jer su uspjeli na kontrolirani način spriječiti širenje virusa među populacijom, a kasnije i u bolnici”, ističe ovaj stručnjak.

Dodaje da su neke zemlje zakasnile s reakcijom.

“Ušle su u eksponencijalnu fazu i tamo imate veće brojeve umrlih, koji su zastrašujući. Panika je još veći problem, jer kada pravimo paniku, onda blokiramo život službi koje su neophodne za normalan život. U ovim trenucima nam treba odgovornost i pravilno ponašanje”, savjetuje Ivan Đikić.

Komentari