Deseta godišnjica afere ‘Fimi media’

Damjan Tadic / CROPIX

Gotovo deset godina nakon što je USKOK pokrenuo istragu u slučaju Fimi Media, a bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader pokušao pobjeći iz Hrvatske, u petak će na Županijskom sudu u Zagrebu biti objavljena presuda. Riječ je o drugoj nepravomoćnoj presudi nakon ponovljenog suđenja jer je Vrhovni sud poništio prvu presudu kojom je Sanader proglašen krivim i osuđen na devet godina zatvora.

“Ja sam svoju dionicu odradio, sad je red na nekom drugom. Tako vam je to u životu!” Tim se riječima predsjednik hrvatske vlade i HDZ-a Ivo Sanader 1. srpnja 2009. na iznenađenje cijele javnosti oprostio od svoje političke karijere.

Nije trebalo dugo da njegova nasljednica u vladi i u stranci Jadranka Kosor otkrije stranački “crni fond” i sve prijavi USKOK-u. Zbog sumnje da je HDZ-u i sebi priskrbio preko 70 milijuna kuna iz javnih poduzeća USKOK pokreće izvide. Uhodana operacija navodno se godinama odvijala preko tvrtke Fimi Media, koja je izdavala račune za fiktivne usluge.

Bijeg iz Hrvatske

Kad Državno odvjetništvo 9. prosinca 2010., simbolično na Dan borbe protiv korupcije, šalje zahtjev Saboru da se Ivi Sanaderu skine zastupnički imunitet, on napušta svoju zagrebačku kuću i bježi iz Hrvatske. Automobilom preko graničnog prijelaza Bregana prevezla ga je kći. Policija nije reagirala. Kako je objasnio tadašnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko – policija ne može postupati prema nahođenju i pretpostavci da će se nešto dogoditi. Dan kasnije na zahtjev DORH-a MUP raspisuje tjeralicu za Sanaderom, a uskoro ga austrijska policija uhićuje na autocesti u blizini Salzburga.



On tvrdi da nije nigdje bježao te da je žrtva političkog progona.

U austrijskom pritvoru ostaje sedam mjeseci sve dok 18 srpnja 2011. nije izručen Hrvatskoj. Dočekao ga je istražni zatvor u Remetincu.

Početak suđenja

U travnju 2012. godine započinje suđenje koje će potrajati dvije godine. Sanader odbacuje sve optužbe. Bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić priznaje krivnju i tvrdi da je Sanaderu na ruke predao dva milijuna eura. Krivnju priznaju i stranačka blagajnica Branka Pavošević te vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak. Predsjednica sudskog vijeća Županijskog suda u Zagrebu Ivana Čalić sve ih je 11. ožujka 2014. godine nepravomoćno proglasila krivima.

Ivo Sanader osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 9 godina. Osim toga oduzima mu se imovinska korist od 15 milijuna kuna. Novac blokiran na računima njega i njegove obitelji te zbirka umjetnina postaju vlasništvo države. Mladen Barišić dobiva tri godine zatvora, Nevenka Jurak dvije, a Branka Pavošević godinu i pol. Bivši glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček provlači se s uvjetnom kaznom, a prvi put je osuđena politička stranka – HDZ mora platiti kaznu od 5 milijuna kuna, a oduzima mu se stečena imovinska korist od 24 milijuna kuna.

“Ova presuda je poruka da je politička korupcija zlo, da je zloupotreba vlasti za osobne probitke, materijalne, ali i sve druge sramotna, da se ne tolerira i u konačnici ne isplati”, poručila je tada sutkinja Ivana Čalić, koja je, nažalost, u svibnju ove godine preminula nakon teške bolesti.

Obrat i novo suđenje

Krajem rujna 2015. godine Vrhovni sud ukida ovu presudu i nalaže novo suđenje. Razlog je što je Sanaderu bilo uskraćeno takozvano konfrotacijsko pravo – nije imao priliku ispitati suokrivljenike, u prvom redu Barišića, koji je odbio odgovarati na pitanja. Nakon što je platio 12 milijuna kuna jamčevine, Sanader 25. studenog 2015. godine izlazi iz zatvora, što za performans koristi ruski youtuber Vitalij Zdorovetski. Skače na automobil u kojem je Sanader, a sintagma “Ćaća se vraća” ulazi u javni govor. Na konstataciju novinara da je u njegovom premijerskom mandatu ukraden novac, Sanader lakonski odgovara protupitanjem: ‘Tko je to dokazao?’

Drugi pokušaj da se optužbe dokažu počinje u lipnju 2016. pred izmijenjenim sudskim vijećem. Ovoga puta svi optuženi tvrde da nisu krivi iako Barišić i dalje tereti Sanadera.

Ispitano je više od 150 svjedoka. Suđenje je stalo na godinu dana zbog bolesti Nevenke Jurak, koja je prošle godine preminula. Nastavljeno je početkom veljače ove godine kad je Sanader iznio svoju obranu. Smatra da je apsolutno nedužan, kao i HDZ, koji, kako je ocijenio, nije zaslužio da se 10 godina zajedno s njim nalazi na optuženičkoj klupi. Ustvrdio je da je stranačke financije vodio tadašnji glavni tajnik stranke, a sad pokojni Ivan Jarnjak.

Bivši stranački rizničar tvrdi drukčije. U iznošenju svoje obrane 10. ožujka ove godine, Mladen Barišić je izjavio da je sve što je radio bilo po nalogu i uz suglasnost predsjednika stranke. “Predsjednik stranke nije dopuštao samovolju i događajnja bez svog odobrenja”, izjavio je Barišić, koji je ponovno odbio odgovarati na Sanaderova pitanja iako je zbog toga Vrhovni sud srušio prvu presudu.

Sanaderu u prilog ide i što je iskaz promijenila bivša blagajnica HDZ-a Branka Pavošević. Ona je na ročištu 27. svibnja ove godine rekla da iskaz koji je dala USKOK-u nije istinit. “Izjave koje sam dala u USKOK-u da mi je sve naredbe izdavao predsjednik HDZ-a Ivo Sanader bile su dane pod velikim pritiskom na mene i moju obitelj i nisu istinite jer su mi iste izdavali glavni tajnici Vukelić i Jarnjak” – poručila je Pavošević.

Bio petak trinaesti za Sanadera sretan ili nesretan, presuda će u svakom slučaju biti nepravomoćna. On već služi jednu zatvorsku kaznu zbog slučaja Planinska, ali je zbog lošeg zdravlja češće u bolnici i na terapiji nego u Remetincu, piše N1.

Komentari