Dejan Kovač: Vlada, u standardnom idejnom deficitu oko ekonomskih pitanja, i dalje čeka ‘manu sa neba’

Goran Mehkek / CROPIX

“Hrvatski “New Deal” znači smanjenje političkih podobnika u državnom i micanje velikog dijela privatnog sektora sa ovisnosti o državnom proračunu, te valoriziranje pravih poduzetnika koji opstaju na tržištu”, piše bivši kandidat za predsjednika Hrvatske i ekonomist Dejan Kovač na društvenim mrežama.

Njegov status prenosimo u cijelosti.

“Hrvatski “New Deal” kao spas od bankrota

Dosta je govora od strane ključnih međunarodnih institucija, da nas očekuje recesija gora od Velike Depresije 1930ih. Osobno, očekujem dosta jaku recesiju, ali koja će nejednako pogoditi razvijene i nerazvijene države, i koja korelira sa razvijenosti financijskih i fiskalnih instrumenata u pojedinoj državi.



Međutim, očekivanja su zeznuta stvar, pogotovo u ekonomiji…

Očekivati, znači snažno vjerovati da će se nešto dogoditi. I upravo najveći problem hrvatske ekonomije će biti u manjku vjere, ne u manjku fiskalnih stimulusa.

Vjere poduzetnika u nove investicije, gdje veliki trošak državnog aparata ne omogućuje profit…

Vjere građana u potrošnju, kada su zadnjih mjesec dana pokazali 600 000 građana da im plaća visi o niti…

Što Hrvatska treba napraviti?

Naša Vlada, u standardnom idejnom deficitu oko ekonomskih pitanja, i dalje čeka “manu sa neba” da nas spasi neka viša sila. Upumpavanje novca u stare temelje nezdrave ekonomije, samo će odgoditi nepovoljne scenarije.

Hrvatski “New Deal” znači smanjenje političkih podobnika u državnom i micanje velikog dijela privatnog sektora sa ovisnosti o državnom proračunu, te valoriziranje pravih poduzetnika koji opstaju na tržištu”, piše Dejan Kovač.

 

Komentari