Dejan Kovač: Tko će snositi odgovornost ako se nešto dogodi mojoj djeci ili obitelji?

Dejan Kovač se oglasio na Facebooku povodom natpisa u medijima o njegovom znanstvenom radu u kojem mediji tvrde kako povezuje ustaški režim i hrvatska imena.

“Razlog zašto pišem ovo je zato što zadnji put kada ja načeta ova tema u medijima za vrijeme moje predsjedničke kampanje dobio sam niz prijetnji putem Facebooka. Prijetilo se porukama sa fake profila ne samo meni već i mojoj djeci i obitelji. Svi koji su bili uz mene u kampanji znaju za to.

Uvijek sam bio i biti ću za maksimalnu slobodu medija.
Uvijek sam bio maksimalno korektan i svim novinarima sam pokušavao odgovoriti u najkraćem roku, ne samo za vrijeme moje predsjedničke kampanje, već i puno prije toga.
Uvijek sam i naglašavao važnost medija i istraživačkog novinarstva u kreiranju slobodnog građanskog društva.
U predsjedničkoj kampanji sam bio jedini kandidat koji je reagirao na uhićenje g. Duhačeka dok je većina političkog establishmenta šutila ko zalivena.

https://www.index.hr/…/dejan-kovac-o-uhicenju-…/2117268.aspx



No ovo nije istraživačko novinarstvo, ovo čak nije ni profesionalno.

Ova teza o krivim interpretacijama mojeg znanstvenog rada počela je za vrijeme moje predsjedničke kampanje od strane Hrvatskog tjednika. Kad si pošten čovjek u Hrvatskoj i sve si stekao samo zahvaljujući svojim radom mnogima si trn u oku. Nije mi se moglo naći kao nekima da sam upleten u korupcijske skandale, pa su pokušali sa napadom na moje znanstvene radove. Vjerovali su, gle ako uništimo mu kredibilitet, možda mu uništimo i kredibilitet u nastojanjima promjene izbornog sustava, te borbe protiv korupcije tj. ”izvlačenja novca iz državnog proračuna”.

Nažalost po njih za moj znanstveni kredibilitet jamče Princeton, top publikacije i suradnja sa najboljim znanstvenicima na svijetu, a ne plaćeni napadi bez osnova.

Pristao sam na intervju sa g. Bajrušiem iz razloga što sam uvijek bio fer i korektan prema svima i gdje je on imao nakon našeg incijalnog razgovora na FBu (slika u privitku) svu moralnu slobodu da napiše što želi. Nakon 20min razgovora sam shvatio da čovjek nije ni pročitao rad, pogotovo kad me je pitao nakon nekoliko minuta, a gdje je to publicirano…

Članak sam i objavio javno na svojem FBu prije nekoliko dana, da svi mogu pročitati, a ne da slušaju interpretacije osoba koje krivo interpretiraju rad.

1. Samo je u Hrvatskoj moguće da osoba koja je pisala autobiografiju jednom predsjedničkom kandidatu (Zoranu Milanoviću) uzima si za pravo biti ”nepristran” u interpretaciji visoke razine znanstvenog rada njegovog oponenta = mene. Ovo su točne riječi sa weba Superknjižare ”Bajruši koji poznaje Milanovića još od školskih dana u knjizi otkriva tko je “zaslužan” za onaj pomalo meteorski ulazak mladog esdepeovca na čelno mjesto druge najveće stranke u Hrvatskoj te u kojem je zagrebačkom pubu taj plan osmišljen.”

2. Samo je u Hrvatskoj moguće da osoba koja je diplomirala socijalni rad, nije magistrirala ni doktorirala i bez ijednog stručnog i znanstvenog rada daje etiketu ”APSURD” publikaciji u najjačem znanstvenom žurnalu u ekonomici populacije u svijetu, u kojem sjede i nobelovci. Gdje je tu meritokracija?

3. Ako već idete nekog ”politički neutralizirati” onda barem koristite moje riječi iz rada, a nemojte citirati druge osobe koje sam ja citirao, jer ponavljate iste greške kaao i Hrvatski tjednik. Ovo je citat od ova dva gospodina, što je i vidljivo u radu : “with the alternative notion that internal wars stem from accumulation of protracted sentiments and conflicts (Fearon and Laitin 2003), and that the strength of nationalism in Croatia was increasing for over a decade before the war erupted.”

Jedno je samo jasno iz ovoga, da se metode Hrvatskog tjednika i kolege iz Jutarnjeg lista ne razlikuju.

Iako sam i za vrijeme kampanje imao osnove za tužbu za klevetu zbog krivih interpertacija i jako puno osoba mi je savjetovala da podignem nekoliko tužbi, nije mi bilo ni na kraj pameti da nekog tužim, jer sam za maksimalnu slobodu medija i shvaćam da nije lako biti novinar u RH.

Za kraj g. Bajruši kaže: ”Prilično je sigurno da će spomenuti Kovačev rad opet izazvati reakcije.”

Već sam dobio nekoliko reakcija i poruka, pitanje vremena je kada će doći ”reakcija” od nekog tko ima malo veći PTSP od pandemije i/ili potresa, te mu interpretacija članka g. Bajrušia dobro ne sjedne.

A ja vas sve pitam – tko će snositi odgovornost ako se nešto dogodi mojoj djeci ili obitelji?

Aleksandar Stanković Maja Sever Marijan Opačak Nataša Božić Šarić Josip Saric Oriana Ivković Novokmet Domagoj Novokmet Domagoj Zovak Matija Babić Neven Barkovic Zoran Onaj Šprajc Andreja Košanski Hudika Dražen Klarić Petra Maretić Žonja”, piše Kovač u svojoj objavi.

Razlog zašto pišem ovo je zato što zadnji put kada ja načeta ova tema u medijima za vrijeme moje predsjedničke kampanje…

Gepostet von Dejan Kovač am Mittwoch, 19. August 2020

Komentari