Davor Nađi podnio Prijedlog zakona o sindikalnim članarinama: Članovi bi trebali plaćati postotak svoje neto plaće ili fiksni iznos

Fokus

Zastupnik Fokusa Davor Nađi predstavio je u petak u Saboru prijedlog Zakona o sindikalnim članarinama. Istaknuo je da se trenutno način plaćanja sindikalne članarine ne uređuje zakonom, pa sindikati sami svojim uredbama određuju način plaćanja, najčešće kao postotak od bruto plaće.

Prenosimo objavu stranke Fokus sa njihove Facebook stranice.

˝To znači da se prihodi sindikalnih organizacija u tom slučaju povećavaju samo kada se povećava bruto plaća, ali ne i kada se plaće porezno rasterete. Iz tog razloga sindikati imaju motiv samo tražiti od poslodavca povećanje osnovice ili koeficijenta, čime se povećava bruto plaća. S druge strane, nemaju motiva tražiti smanjenje poreza i doprinosa iz plaće jer se povećanjem neto plaće ne povećava iznos članarine koju članovi sindikata uplaćuju˝, piše u objavi.

Stranka Fokus predlaže da se sindikalne članarine urede zakonom i to tako da članovi sindikata plaćaju postotak svoje neto plaće ili fiksni iznos. Naglašavaju da se ovim prijedlogom Zakona ni na koji način ne dira sloboda udruživanja koja je garantirana Ustavom RH.



˝Kada bi se visina sindikalne članarine određivala kao postotak neto plaće, ne zadirući pri tome u slobodu udruživanja i slobodu određivanja iznosa članarine, znatno veći broj ljudi mogao bi izračunati koliko točno iznosi sindikalna članarina, odnosno koliko će mu se novca ustezati od plaće i prije nego što dobije prvu platnu listu. Upravo je to osnovno pitanje koje se želi urediti ovim Prijedlogom zakona”, poručio je Davor Nađi u saboru.

Komentari