Davor Bernardić se pošteno izblamirao. Lider oporbe ne razumije mehanizme o preuzimanju eura, ulasku u Schengen, funkciji ESB-a, djelovanju EU u cjelini

Zeljko Puhovski / CROPIX

Euractiv.hr prati izjave hrvatskih i važnijih europskih političara vezanih uz funkcioniranje Europske unije te ih analizira i ocjenjuje njihovu podudarnost sa stvarnim činjenicama.

U subotu su pronašli nekoliko izjava Davora Bernardića, kandidata za premijera lijeve koalicije i neslužbenog lidera oporbe izrečenim u intervjuu za Jutarnji list, a koje malo odgovaraju činjenicama, piše Euroactiv.

Blago rečeno Bernardić zna malo o funkcioniranju Europske unije i njenih mehanizama, o količini sredstava koje je Hrvatska povukla te općenito stvari koje je Hrvatska napravila tijekom predsjedavanja.

I dok o količini povučenog novca Bernardić i nije toliko u krivu, jer ova vlada je mogla i trebala povući više novca, ono što posebno zabrinjava je to što predsjednik SDP-a ne zna kako funkcionira Europski stabilizacijski mehanizam. 



Naime Bernardić je optužio Plenkoviću vladu da je nedovoljno iskoristila tu financijsku  instituciju koja je osnovana samo za zemlje članice Eurozone, što Hrvatska svakako nije. Također optužio je i HNB da nije iskoristila europski kanal likvidnosti s Centralnom bankom, što je opet netočno jer je nedavno upravo tijekom epidemije koronavirusa HNB uspjela dogovoriti s Europskom središnjom bankom (ESB) uspostavljanje linije za valutni ugovor o razmjeni, tzv. valutni swap (engl. swap line), koji će joj stajati na raspolaganju u slučaju potrebe. Valutni swap omogućuje razmjenu kuna za eure u iznosu od 2 milijarde eura”.

Također, upozorava Euroactiv, Vlade ne sklapaju aranžmane s ESB-om već to radi isključivo Središnja banka, u Hrvatskoj HNB.

Bernardić je Jutarnjem listu tako rekao i kako “Hrvatska još nije u Schengenu iako smo ispunili sve tehničke pretpostavke”, što je potpuno netočno. Naime, Odluka o prijemu u Schengen je politička, ne tehnička. Donose ju zajedničkom odlukom sve članice Schengenskog prostora među kojima i nečlanica EU. Hrvatska preuzela predsjedavanje EU pa je sasvim razumljivo da nije mogla stavljati na dnevni red raspravu u primanju u Schengen.

Predsjednik SDP-a ne razumije funkcioniranje ESB-a 

Također predsjednik SDP-a smatra kako smo prekasno pokrenuli proces ulaska u Eurozonu. Naime lider oporbe ne shvaća kako Hrvatska taj proces nije mogla pokrenuti dok nije izašla iz procedure prekomjernog proračunskog manjka (2017. godine) te prekomjerne makroekonomske ravnoteže. A upravo su nas njegovi ekonomski stručnjaci Branko Grčić i Boris Lalovac svojim velikim radnjama u tim ekonomskim problemima i držali više od pola desetljeća.

Žalosno ali istinito, predsjednik SDP-a međuostalim kaže kako se nismo uspjeli izboriti ni datum početka pregovora za Albaniju i Makedoniju, Nismo uspjeli izboriti ni datum početka pregovora za Albaniju i Makedoniju, što je nevjerojatno netočna izjava.

Odluku o otvaranju pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom su u listopadu prošle godine blokirale Francuska i Nizozemska. U ožujku ove godine na summitu Europskog vijeća donesena je odluka o otvaranju pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Nije donesena odluka o datumu zbog protivljenja tih dvaju, ali i nekih drugih članica.

Odluka o početku pregovora je politička i mora biti donesena jednoglasno. Hrvatska je učinila korak više od Finske koja je predsjedala u jesen 2019. godine.

I naravno to nije sve. Što sve Davor Bernardić ne razumije o preuzimanju eura, ulasku u Schengen, funkciji ESB-a, djelovanju EU u cjelini možete pročitati OVDJE.

Komentari