Darko Klasić: Ovo je posljedica nebrige gradonačelnika Bandića o gradu Zagrebu i zapuštenosti gradskih infrastruktura

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Bujične poplave koje su preko vikenda zadesile Zagreb otvorile su pitanje gradske vodovodne i kanalizacijske infrastrukture, u kavom je stanju, te postoji li mogućnost da je uslijed potresa došlo do značajnih oštećenja podzemnih cijevi.

U kakvom je stanju podzemna vodovodna i kanalizacijska mreža i što bi se trebalo napraviti kako bi se utvrdilo pravo stanje, za portal Otvoreno komentira Darko Klasić, zastupnik HSLS-a u Saboru RH.

“Ja sam osobno isto bio pogođen s tim poplavama iako sam na brijegu. Podrumske prostorije su mi bile poplavljene i to je posljedica neodržavanja kanalizacijske mreže, no gradonačelnik pokušava prebaciti odgovornost na građane, a to je već viđeni scenarij. To su gradski problemi koji se cijeli niz godina ne rješavaju i ovo je sada posljedica nebrige gradonačelnika Bandića o gradu Zagrebu i zapuštenosti gradskih infrastruktura”, kaže Klasić.

Klasić smatra kako se treba utvrditi stanje gradske podzemne infrastrukture, jer je pitanje koliko je te infrastrukture oštećeno u potresu prije nekoliko mjeseci.



“Pitanje je koliko je došlo do oštećenja kanalizacijskih i vodovodnih cijevi od potresa. Tu bi se trebalo napraviti snimanje cijele kanalizacijske i vodovodne mreže kako bi se utvrdilo realno stanje, s obzirom na starost cijele strukture same po sebi”, smatra Klasić.

Klasić upozorava kako učestala puknuća vodovodnih cijevi uz dotrajalost mogu biti i posljedica potresa, a ako je tome tako tada vodovod može očitati gubitak te vode. Takav scenarij bi mogao uzrokovati jedan od problema.

“Kako su učestala puknuća cijevi što zbog dotrajalosti, ali vjerojatno sada i zbog ovih seizmičkih pomaka, pitanje je koliko zapravo vode gubimo svaki mjesec. Taj gubitak bi se trebao iščitati iz vodovoda, oni vjerojatno prate podatak koliko je narastao gubitak cijevi u onoj ispumpanoj snazi i onoj koja je isporučena građanima. Moguće je da je i tu došlo do značajnog odstupanja i kod vodovodnih instalacija, a ako se tamo gubi voda, tada dolazi do ispiranja podloga ispod cesta i to uzrokuje sigurno jedan od problema”, zaključuje Darko Klasić za portal Otvoreno.

Komentari