Darko Horvat: U Zagrebu je izdano 269 odluka o obnovi

screenshot RTL

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat bio je večeras gost na RTL-u gdje je rekao kako su “svi zahtjevi koji su kompletirani, za sve vlasnike građevina kojima su riješeni imovinsko-pravni odnosi, za sve vlasnike čiji su dokumenti o pravu građenja dohvatljivi, 269 odluka je izdano”.

Na pitanje kako bi građani Zagreba koji imaju stan u zgradi s ‘crvenom oznakom’ trebali biti zadovoljni ovakvom dinamikom obnove gdje su tek dvije kuće srušene, ministar Horvat je odgovorio kako niti jedna odluka neće biti političke naravi, te da se inzistira na kvalitetnoj projektnoj dokumentaciji i troškovnicima.

“Rekao sam već nekoliko puta i inzistiram na tome. Niti jedna odluka neće isključivo biti političke naravi. Kao što smo u četiri mjeseca generirali pravila ponašanja za struku i generirali priručnik koji je uputa projektantima, a inzistiramo na tome da bez kvalitetne projektne dokumentacije, izrađenih troškovnika, nema odgovora na ova pitanja. Kada u ovom trenutku generirate bilo kakav zahtjev, a nemate stručnu podlogu i izrađenu kvalitetnu projektnu dokumentaciju, inzistirati na tome da se donosi samo isključivo na temelju podnesenog zahtjeva, u koji je upisano ime, prezime, katastarski broj čestice i ulica i kućni broj… Na osnovu ta četiri podatka ne možete donijeti odluku”, rekao je Horvat.

Vezano za suradnju s Fondom za obnovu Horvat je rekao kako se ravnatelj Fonda Damir Vanđelić nije pojavio na stručnom sastanku u petak.



“Tjedne koordinacije s Fondom i Središnjim državnim uredom. Tjedne koordinacije na koje se kolega Vanđelić odaziva. U petak pozvan na jedan stručni sastanak gdje 17 ljudi između kojih i Fond i Središnji državni ured sudjeluje sa svojim ekspertima u izradi dodatka programu mjera. Nažalost, Vanđelić na tu koordinaciju nije došao, ali je bio na tiskovnoj konferenciji”, kaže Horvat.

Na pitanje što se mora napraviti da se krene brže s obnovom, ministar Horvat odgovara:

“Siguran sam da svi nikada neće biti zadovoljni. Ali ima i onih koji su zadovoljni i onih koji su svoje zahtjeve podnijeli relativno jednostavno, koji su već temeljem svojih zahtjeva generirali i dobili određena prava”, rekao je ministar.

Horvat je objasnio i što bi se moglo dogoditi s oštećenim objektima u parku prirode Medvednica koji su građeni nelegalno:

“To je pitanje koje moramo raspraviti i razriješiti s Gradom Zagrebom. Zbog toga je i sazvana koordinacija u utorak. 169 objekata, odnosno 169 podnesenih zahtjeva u ovom trenutku imamo generirane tri pravomoćne odluke, 18 će ih biti generirano toko sljedećeg tjedna. Ostalih 30-ak za koje nam Fond mora pribaviti određene dokumente, temeljem kojih će se generirati takva odluka, su u postupku nastajanja. Ali oni projekti koji su nelegalno građeni ili oni projekti koje ćemo morati srušiti zbog toga što su oštećeni do te mjere da se rušiti moraju, pitanje na koji način ćemo generirati prava i izgraditi objekt, ali možda ne na toj lokaciji nego na nekoj drugoj”, rekao je ministar Horvat za RTL.

Komentari