Dalija Orešković: Ajoj, ajoj, samo nas nemojte stavljati u isti koš s Čačićem

N1

Dalija Orešković, buduća saborska zastupnica iz Stranke s imenom i prezimenom, u N1 Studiju uživo govorila je o tome kakve će prijedloge u Saboru podržavati, te što misli o najavama da bih netko od zastupnika iz redova manjina mogao postati ministar u novoj Vladi.

Mogućnost da bi netko od manjinskih zastupnika mogao imati veliku ulogu u novoj Vladi ne smatra korektnom.

“Uvijek sam gledala negativno na bilo koji oblik političke trgovine i kapitaliziranje malog broja glasova za veliku ulogu u upravljanju državom. Na manjinama je da pronađu odgovarajuću mjeru, jer gledajući na drugi rok, birači ih možda neće honorirati”, rekla je Dalija Orešković, te pojasnila kako se njen stav ne odnosi samo na manjine, nego na sve skupine koje bi iskoristile situaciju.

“Jedno je zastupati interese manjinske grupacije i reći da je manjinama mjesto uz vlast, a drugo je participirati u vladi na temelju malog broja glasova. Pitanje je koliko se time u političkom prostoru dobiva, pitanje je koliko se štite manjinska prava, a koliko se štite neki drugi ciljevi”, kazala je



Treba ići u izmjene izbornog zakona

“Nisam zagovornik smanjivanja prava manjina, a što se tiče izbornih pravila isticala sam da je reforma izbornog zakonodavstva usko povezana s borbom protiv korupcije, ali tu su i drugi problemi koje su potakli drugi sudionici na izborima. U sveobuhvatne izmjene izbornog zakonodavstva treba ići što prije”, rekla je Orešković.

Što se tiče najave smanjivanja broja ministarstava, rekla je kako je pitanje što se time postiže.

“Pitanje je što se kroz Vladu koja bi trebala imati manje ministarstava postiže davanjem ministarstva predstavniku manjine, što se time dobiva. Ne radi se o borni za opće dobro nego o stvaranju stabilne potpore unutar parlamenta”, rekla je Orešković.

Dario Hrebak je politički žetončić

Na pitanje što razlikuje zastupnike iz njene stranke od Daria Hrebaka i Radimira Čačića, rekla je kako su oni drugačiji.

“Hrebaka i stav HSLS-a mogu ocijeniti političkim žetončićem koji nije ostao vjeran ciljevima i idejama za koje se navodno njegova stranka bori. Ta je stranka izgubila vjerodostojnost koja je pod parolom transparentnosti pala pod okrilje stranke koja nosi velik broj optužnica za korupciju. Obećanja Plenkovića Hrebaku vidim kao loš vic”, rekla je.

Kazala je kako je puna fiskalna transparentnost jedna je od mjera za koju se zalaže koju je razradila u Nacionalnoj strategiji suzbijanja korupcije.

“Sveta Nedelja otišla je dalje u transparentnosti od Bjelovara. Treba reći i da ako nema alata za sankcioniranje onih koji ne rade transparentno, onda transparentnost ne znači ništa.

Konkretna rješenja koja imaju početak, sredinu i kraj su ono što ću podržati, a to znači da ću podržati prijedlog da se puna fiskalna transparentnost nametne kao obaveza na svim razinama. Čemu transparentnost ako Plenković Povjerenstvu neće donijeti dokumente u kojima se vidi je li on ili netko od njegovih kolega u sukobu interesa? Transparentnost kao jedini način borbe protiv korupcije je licemjerno”, rekla je Orešković.

Zajedničke teme sa zeleno-lijevom koalicijom

Objasnila je da ona i njezine kolege planiraju kroz klub slati konkretne poruke i nametnuti se ozbiljnošću pristupa pojedinim temama, kao i stručnošću argumenata.

Što se tiče budućih zastupnika iz zeleno-lijeve koalicije, kazala je kako postoje i teme oko kojih se slažu, ali i one oko kojih se ne slažu.

“Ima nekih tema koje su nam srodne – zaštita okoliša, cirkularna ekonomiju, veća participacija građana u svim temama. Vjerujem da ćemo se tu naći na dobroj valnoj duljini i da će s njihove strane biti dovoljno volje da saslušaju moje prijedloge oko reforme javne uprave i teritorijalnog preustroja.

Oko ekonomskih se tema razilazimo, stavovi Radničke fronte smatramo radikalnim. Prema intervjuima Tomislava Tomaševića se ne nalazi da se oni od toga ograđuju. No očekujemo da će unijeti promjenu u način funkcioniranja sabora”, rekla je.

Smanjenje broja ministarstava vidi kao dobro, no ne smatra da je broj ključan, nego način na koji će se organizirati.

“Poželjno je da to bude što racionalnije i manje, no to mora pratiti i racionalizacija državne i javne uprave uzduž i popreko. Teritorijalna organizacija, pretjerana razmrvljenost jedinica lokalne uprave način su za uhljebljivanje. Ako se to ne riješi, to će biti samo lijepa predizborna priča za građane”, rekla je.

Djelovat ćete kroz programsku suradnju, kako bi to Čačić rekao?

“Ajoj, ajoj, samo nas nemojte stavljati u isti koš s Čačićem. Mislim da se niti po profilu osoba koje o pojedinim temama govore niti po prethodnom javnom radu ne bismo se uspoređivali s Čačićem”, rekla je.

Na opasku novinara kako Čačiću nije bitno je li netko lijevo ili desno, ako podržava njegove zahtjeve, rekla je da je pitanje s kojim je to ciljem.

“Pitanje je što je to nešto i s kojim ciljem se diže ruka. S obzirom na to što građane čeka na jesen, javni interes trebamo stavljati na prvo mjesto, a ne svoj osobni ili parcijalni. Postoji razlika između ljudi koji su u to ušli da brane javno dobro i kojima je javni interes iznad svega, i onih koji žele nešto kapitalizirati ili ušićariti za svoje interese i od prvog će se dana mandata ta razlika vidjeti”, rekla je Dalija Orešković za N1.

Komentari