Dalić: Uspješan proces kojeg sam odradila u Agrokoru velika je referenca za moj novi posao

“Podravka je na određeni način sinonim inovativnosti u nas i željela bih da u nadolazećem razdoblju taj njezin inovativni duh bude snažno izražen kroz razvoj proizvoda, kroz osvajanje novih tržišta”, rekla je Martina Dalić nakon imenovanja. 

Nakon odluke Nadzornog odbora Podravke o imenovanju Martine Dalić novom predsjednicom Uprave te kompanije, Dalić je novinarima izjavila kako Podravku vidi kao kompaniju s još snažnijim tržišnim nastupom, izvozom i korištenjem novih tehnologija za poboljšanje profitabilnosti i produktivnosti, a također i da ne razmišlja o rekonstrukciji Uprave.

Nadzorni odbor Podravke u srijedu je imenovao Martinu Dalić predsjednicom Uprave te prehrambene kompanije, a mandat joj počinje teći od sutra, 4. veljače te će trajati do 23. veljače 2022.

Dalić se zahvalila članovima NO, koji su jednoglasno donijeli odluku o njezinom imenovanju, kao i dioničarima na iskazanom povjerenju, a posebice Vladi kao najvećem pojedinačnom dioničaru i premijeru Andreju Plenkoviću na podršci i povjerenju.



“Podravka je jedna od najvećih hrvatskih kompanija, regionalna kompanija, koprivnička kompanija i iznimna mi je čast voditi kompaniju takve tradicije”, istaknula je Dalić , dodavši da voditi tu kompaniju predstavlja veliku odgovornost.

Za Podravku sa snažnijim tržišnim nastupom i izvozom

Kako je kazala, razgovarala je sa svim najvećim dioničarima u Podravci, predstavnicima države i mirovinskih fondova, koji su joj potvrdili da je njihov zajednički cilj rast i razvoj Podravke, izrazivši uvjerenje da to odgovara i očekivanjima radnika, lokalne zajednice i poslovnih partnera.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o budućnosti Podravke, Dalić je kazala da je vidi kao “kompaniju koja ima još snažniji nastup na tržištima, još veći izvoz, kao kompaniju koja još snažnije koristi nove tehnologije za poboljšanje poslovanja, profitabilnosti i produktivnosti”.

“Podravka je na određeni način sinonim inovativnosti u nas i željela bih da u nadolazećem razdoblju taj njezin inovativni duh bude snažno izražen kroz razvoj proizvoda, kroz osvajanje novih tržišta”, rekla je.

Dodala je kako je ovo vrijeme u kojem se puno govori o zelenim investicijama, očuvanju okoliša, zaštiti okoliša te vjeruje da Podravka bude predvodnik u tim segmentima. Podravka je važan nositelj prehrambeno-prerađivačke industrije, usko povezena sa poljoprivredom i nastojat ćemo, kazala je Dalić, da se nastavi povećavati udio hrvatskih poljoprivrednih proizvoda u proizvodima Podravke.

Imenovala je Vlada

Na novinarski upit kako je došlo do njezinog angažmana na čelu te koprivničke prehrambene kompanije i što kaže na kritike da je ovo još jedan dokaz kako politika ne želi pustiti Podravku, Dalić je rekla kako sa svoje pozicije nije u mogućnosti komentirati proces koji su dioničari koristili i način na koji su dogovorili njezin angažman.

“Osobno mi je iznimno drago da je prijedlog za imenovanje iskazao najveći pojedinačni dioničar – Vlada”, kazala je te dodala kako joj to puno znači ali i predstavlja dodatnu odgovornost, jer struktura vlasništva Podravke odražava kompaniju od koje država puno očekuje, a istodobno i mirovinski fondovi očekuju puno u smislu efikasnosti i profitabilnosti poslovanja.

Na pitanje može li tzv. afera Borg zbog koje je otišla iz Vlade 2017. utjecati na imidž kompanije, Dalić je rekla da u trenutku kada je dala ostavku na mjestu potpredsjednice Vlade, razloge te ostavke je objasnila i još uvijek pri njima stoji. Ono što je u pozadini toga, kako je kazala, su rezultati u procesu restrukturiranja Agrokora.

“Mogu iskazati veliko zadovoljstvo što je taj proces uspio, što je očuvano poslovanje Agrokora, što troškove procesa spašavanja nije snosila država ili proračun, čije sam boje u to vrijeme branila. Stoga mislim da posao koji je obavljen u Agrokoru, koji sam u ime Vlade u velikoj mjeri vodila, uz pomoć i podršku premijera, predstavlja ustvari jedno veliko iskustvo i veliku referencu za ovaj posao. Jer to je ekonomski proces koji je uspio i kroz koji smo pokazali da se i mi ovdje u Hrvatskoj možemo nositi s velikim ekonomskim problemima u kratkom roku i s vrlo povoljnim rezultatima za gospodarstvo i proračun”, istaknula je.

Svjesna važnosti kompanije

Rekla je i da je svjesna važnosti koju Podravka ima za koprivnički kraj i cijelu Podravinu te kako planira preko tjedna boraviti i živjeti u Koprivnici kako bi ubrzala proces upoznavanja kompanije, ljudi, grada i lokalnih odnosa.

Na pitanje novinara planira li rekonstrukciju Uprave rekla je da njezin mandat traje godinu dana, kako će prvi potezi biti upoznavanje kompanije, suradnika, radnika te kako razmišljanja o rekonstrukciji Uprave nisu samo njena, već je to i pitanje za dioničare i NO. “Stoga o rekonstrukciji Uprave u ovom trenutku ne razmišljam”, kazala je. Dodala je i da će sastanak s predstavnicima radnika biti jedna od prvih stvari na njenom dnevnom redu.

Na pitanje kako bi odgovorila onima koji njezino imenovanje smatraju političkim uhljebljivanjem, kazala je kako će kompanija dostaviti njen životopis te “kad ga vidite, donesite sami sud radi li se o nečemu takvome”.

“Podravka je prevažna kompanija za Hrvatsku, ovaj kraj i Koprivnicu da bi i jednom od dioničara uopće palo na um da razmišlja o imenovanju predsjednika Uprave na taj način. Takva razmišljanja su bez osnove i promašena”, navela je Dalić.

Komentari