Dačić: Nakon Kosova se ne može kazati kako više nema pomjeranja granica

Predsjednik skupštine Srbije Ivica Dačić posjetio je Berlin gdje se sastao sa predsjednikom njemačkog Saveznog parlamenta (Bundestaga) Wolfgangom Schäubleom.

Prilikom posjeta dao je intrevju za Deutsche Welle. U intervjuu govorio je o odnosima sa EU i Njemačkom te spornim pitanjima u susjedstvu.

Dačić ističe kako je Njemačka postala partner Srbije u vanjskoj trgovini te da su se percepcija Njemačke i međusobni bilateralni odnosi znatno promijenili na bolje. Njemačku smatra partnerom broj 1 unatoč tome što su povijesne veze i simpatije kod Srba možda bliže Francuskoj.

Kada je upitan za temu Kosova tvrdi da se u razgovoru sa Schäubleom “nisu mnogo bavili tim pitanjem”. Ističe kako neće priznati Kosovo jer neće priznavati nikakava jednostrana rješenja nego kompromis, a da je uzajamno priznanje zahtjev Kosova, a ne kompromisno rješenje. Dodaje i kako „pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa“ ne podrazumjeva međusobno priznanje. Dodaje i kako su odnosi pogoršani dolaskom Albina Kurtija na vlast koji ne priznaje potpisani Briselski sporazum.



‘Da li je moguće da nijedan zločin protiv Srba nije procesuiran?’

Kod pitanja nestalih ljudi, Dačić ističe kako je svakako za riješavanje tog pitanja, ali tvrdi kako se tu rijetko radi o nestalim Srbima te kako je odbačen plan kojim bi se eskhumiralo pet masovnih grobnica na Kosovu. Naravno pritom odbija potvrditi omjere nestalih Albanaca i Srba o kojima govori novinar.

Tvrdi i kako postoji nepravda u postupanju Haškog suda jer se ne procesuiraju zločini nad Srbima:

“Ja stvarno to ne znam. Ne znam ni kako bih se uopšte mešao u sve te stvari. Ja mislim da je to velika posledica stava Haškog tribunala generalno, jer nije procesuirao zločine protiv Srba. I koji se nije time bavio na ozbiljan način. Jer se desilo da se, na primer, u žalbenom postupku oslobodi Orić, oslobode hrvatski generali, ili Haradinaj, gde je postalo na kraju jasno da nema više živih svedoka”, rekao je Dačić.

“Mi uopšte nemamo nikakav problem… Ne da nemamo problem, nego ne postoji nikakav problem u procesuiranju ratnih zločina koje su Srbi počinili. Ovde je reč o drugoj stvari. Da li je moguće da nijedan zločin protiv Srba nije procesuiran?” dodao je.

‘Zašto bih osjećao ličnu odgovornost ako je ne osjećaju oni u OVK’

Na upit osjeća li osobnu odgovornost što je bio dio vladajućeg režima Slobodana Miloševića kao “portparol SPS-a”, a predsjednik Vučić ministar informieanja odgovara:

“Kad je ne osećaju oni koji su bili u OVK, što bih ja osećao? Ja sam bio političar, isto kao i Vučić. Ja nisam bio na frontu. Razumete? Znači, sa druge strane, ništa loše nisam uradio, niti sam bilo kome nešto loše naneo. Postoje različite ocene, a ocene o mom radu mogu da budu političke i one se dobijaju na izborima. Mi smo izgubili na izborima 2000. godine”.

Tvrdi i kako Kosovo ne može tužiti Srbiju za genocid “zato što nije međunarodno priznata država”:

“Niti je u to vreme bilo međunarodno priznata država. Ali, mislim da uopšte pokretanje takvih ideja, ne znam čemu sve to može da vodi, jer svako svakoga ovde može da tuži za svašta.”

Komentira i kako Srbija ne treba usvajati rezoluciju o genocidu u Srebrenici poput Crne Gore jer je Srbija je donijela svoju rezoluciju o tome još 2010. godine:

“Nema potrebe da donosi bilo šta novo. Rezolucija koja je tada doneta je usaglašena – ja nisam u tome učestvovao, u tome je učestvovala Demokratska stranka – usaglašena sa Turskom i Bosnom i Hercegovinom oko upotrebe termina – da se ne upotrebljava termin „genocid“. Zašto bismo sada mi to menjali, ne razumem”.

A zatim se Dačić pozvao i na Drugi svjetski rat:

“Ako sada Hrvatska kaže da Srbija mora donese rezoluciju o genocidu da bi ušla u EU, a zar ne bi Hrvatska trebalo da donese rezoluciju o genocidu u Jasenovcu? A da li to što je taj genocid počinjen pre nego što je to uvedeno u pravnu terminologiju kao krivično delo, ali je suština genocida počinjena. Kao što sam rekao, svaki život je važan. Ali, i brojke su važne.”

‘Jeste (Srebrenica), ali znate li koliko je ubijeno na drugim mestima’

Kada je već spomenuo “brojke” novinar ga je upitao o Srebrenici u kojoj je ubijeno preko osam tisuća ljudi u nekoliko dana, na što odgovara:

“Jeste, ali znate li koliko je ubijeno na drugim mestima? Jel znate koliko je ubijeno hiljada ljudi, ‘u istom danu, četa đaka'”.

Smatra kako je pitanje Srebrenice završeno i zatvoreno, a sve ostalo naziva “političkim manipulacijama na tu temu”, bez obzira što je nekoliko rečenica prije spominjao Jasenovac.

Iako je isprva odbijao izravno odgovoriti na pitanje novinara što misli o redefiniranju granica na Balkanu, na kraju je odgovorio:

“Nisam ja otvorio tu ideju… Ja nisam za to bio, ali kad je Kosovo proglasilo nezavisnost, ono je redefinisalo granice na Balkanu. To je istina i istorijska činjenica. I sad vi ne možete da kažete: ’E, sada…’ To je kao kad se deca igraju i on ti uzme nešto i kaže: ’E od sad više nema pomeranja’. Ne, to ne postoji. Mi ne insistiramo na tome, ali nemojte sada da budete toliko licemerni da kažete: ’E, sad više nema pomeranja granica’. Sad kad ste pomerili našu granicu. Pa što to ne rekoste pre nego što ste pomerili našu granicu? Što neko nije rekao: ’Nema pomeranja granica Srbije?’”

No dodaje kako on ne insistira na tome, već da s njihove strane govore o dogovoru, miru i političkom rješenju.

Komentari