Cvrtila o političkom performansu s lubenicima: Potrebno je uspostaviti sustav da se ne može tako olako doći pred vrata Vlade

Željko Cvrtila Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić izveo je danas politički performans na Markovu trgu ispred Banskih dvora. Iskrcao je hrpu lubenica kako bi upozorio na neravnopravan položaj hrvatskih poljoprivrednika. Je li to bila sigurnosna ugroza i može li se dogoditi ozbiljniji incident, pitali smo za portal Otvoreno stručnjaka za sigurnost Željka Cvrtilu. 

“To je demokratsko pravo da se i na ovakav način izražavaju politički stavovi. Međutim, iz sigurnosnog aspekta to jednostavno ne bi smjelo biti moguće. Ne bi se smjelo moći doći vozilom pred sam ulaz Vlade, jer ona može biti zaista sigurnosno problematična. Točno je ono što je rekao premijer Andrej Plenković da je to jednostavno moglo biti i nešto drugo”, rekao nam je Željko Cvrtila.

Na pitanje je li to kao što to tvrdi ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nešto što podsjeća na sigurnosnu ugrozu, Cvrtila odgovara da naravno da se ne radi o ugrožavanju sigurnosti.

“To je jednostavno ukazivanje političkog stava. Mogao je netko donijet nešto drugo, poput smeća ili mlijeka kao što su znali ranije raditi poljoprivrednici mljekari, ali mislim da je tu sigurnost zakazala i da se mora uspostaviti sustav da se ne može tek tako doći pred Vladu. Moraju uspostaviti drugačija sigurnosna zvona, drugačije isplanirati i tehnički i fizički riješiti osiguranje”, rekao je Cvrtila.



Na pitanje postoje li već nekakvi protokoli zaštite, Cvrtila navodi da postoji na tom području Uprava za posebne poslove sigurnosti (UPPS), čiji službenici tamo pružaju usluge osiguranja.

“Ali očito je Sinčić iskoristio prolaz kroz koji se ne zaustavlja i vrši provjera. Moraju posložiti tehnička i sigurna rješenja tako da nitko ne može ući i sigurnosno ugroziti Vladu i Sabor. Smatram da je ovo propust sigurnosnih službi i ministra Božinovića”, rekao je stručnjak za sigurnost.

Cvrtila dodaje da se nije dogodilo kazneno djelo te da svatko ima pravo iskazati političke stavove.

“Bitna je sigurnost. Kako se ovo moglo dogoditi, tako se mogao dogoditi i ozbiljan sigurnosni incident. Sigurnosne službe moraju se posložiti na način da se to ne može dogoditi. Jedno su performansi, oni se mogu odvijati na određenim prostorima, ali ne u neposrednoj blizini štićenih objekata i štićenih osoba. Ne znam kako vlasti nisu osigurale taj prostor nakon incidenata koji su se prijašnjih godina dogodili u Europi. To je u najmanju ruku tada trebalo biti bolje sigurnosno riješeno” rekao je Cvrtila.

Slaže se s Plenkovićevom izjavom: “Čin demokracije da, kao sigurnosni čin ne”.

“Ovaj čin ne znači ništa, ali čin koji bi mogao značiti nešto ne smije se moći dogoditi. Ne smije se dogoditi takav propust da netko tko ima loše namjere dođe u neposrednu blizinu štićenog objekta i štićenih osoba. To se može spriječiti, svaka država ima na to pravo i mora to štiti”, zaključio je Željko Cvrtila za Otvoreno.

Komentari