Čuvarice tradicije u Velikome Trojstvu

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Mnoga tradicijska blaga čuvaju naša sela. Bilogora je poznata po vezenju, tkanju, predenju, ali i ukrašavanju jaja raznim tehnikama koje priroda i selo nude. Čuvarice tradicije u Velikome Trojstvu svoja su umijeća pokazale u Dnevnome boravku za umirovljenike.

Stotine poteza skalpelom i umjetnički dar potrebni su da na jajima nastanu unikatne sličice. Ovo je grecanje, tradicionalna bilogorska tehnika ukrašavanja pisanica.

“Ako pogriješite, to se vidi. Ovi koji se razumiju kažu da je prava pisanica ona koja je bojena u luku i grecana”, pokazuje Nada Horvatić iz Velikog Trojstva.

Ljubiteljica cvijeća Zlata upotrebljava sušeno cvijeće, koricu naranče, perje. I to na prirodno zelenim jajima.



“Kaže se da je jaje zeleno zato što koka ima više žuči. Netko je živcira, pijetao možda? Da, pijetao je živcira”, smije se Zlata Vinković iz Velikog Trojstva.

Kreativan rad krijepi duh, pogotovo u društvu.

“Kad radite, onda mislite na to i zaboravite na nekakve svoje probleme”, govori Ružica Kunek iz Martinca.

Rezultati su ovo mnogo uloženog truda, a izložile su ih u Dnevnom boravku za umirovljenike u Velikom Trojstvu. Raznovrsnim tehnikama ukrašena kokošja, pureća i guščja jaja – simboli su novoga života, obilja i proljeća.

Majstorice su i u vezenju i pletenju. A sve što su usavršavale godinama, rado će prenijeti mladima. Šlingovez na platnu gospođe Nade inspirirao je Nevenu.

“Primijetila sam nevene, pa evo kad sam Nevena, onda sam ih odlučila napraviti i na pisanicama”, pokazuje Nevena Stojčić, zaposlenica Dnevnog boravka za umirovljenike iz Velikog Trojstva.

Nakon radionice – kušaonica. A kolači – samo domaći.

Ja volim domaće stvari, ne volim kolače s kremama i tako dalje, naglašava Andrija Antolović, predsjednik Matice umirovljenika Općine Veliko Trojstvo.

Dok je oraha, jabuka i pekmeza, neće na blagdanskome stolu nedostajati starinskih kolača, a među okupljenima veselja, prenosi HRT.

Komentari