CRVENI METEOALARM Najavljeno veliko nevrijeme, moguće su i bujične poplave

Hrvatski meteorolozi su za danas najavili veliku promjenu vremena zbog koje su izdana brojna upozorenja, uključujući i crveni meteoalarm.

Javljaju kako će danas biti promjenjivo oblačno s povremenom kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom.

Oblačnije će biti u drugom dijelu dana kada će oborina biti češća, lokalno i obilna, osobito na zapadu, a moguća su i grmljavinska nevremena. Najmanje kiše očekuje se u Dalmaciji, gdje će lokalnih pljuskova biti tek navečer, dok bi na jugu mogli i posve izostati.

Puhat će uglavnom slab vjetar, uz pljuskove prolazno pojačan, na Jadranu popodne umjeren jugozapadnjak, potkraj dana pod Velebitom bura. Najviša temperatura kretat će se većinom između 24 i 29°C, na Jadranu od 28 do 32 °C.



Upozorenja na snazi za cijelu zemlju, moguće bujične poplave i tuča

Za danas su na snazi upozorenja za cijelu Hrvatsku. Ako krenemo od istoka zemlje, u Slavoniji je na snazi crveni meteoalarm zbog grmljavinskog nevremena koje će lokalno biti izraženije.

Sjeverna i središnja Hrvatska pod najjačim su upozorenjem, crvenim meteoalarmom te znači da se njima predviđaju najopasniji vremenski uvjeti.

Za sjevernu i središnju Hrvatsku se prognozira obilna kiša uz izražene pljuskove te grmljavinsko nevrijeme, a moguće su i bujične poplave.

Istra i sjeverna Dalmacija su pod narančastim meteoalarmom, i to zbog obilne kiše i grmljavinskog nevremena. Usto je moguća tuča, ali i bujične poplave.

Središnja i južna Dalmacija su pod žutim meteoalarmom zbog izraženih pljuskova, a pod žutima alarmom su i otoci duž obale te Kvarner i Kvarnerić kao i zapadna obala Istre i to zbog jakog vjetra do 75 km/h.

Pljuskovi preko noći, od sredine dana razvedravanje

U noći i ujutro mjestimice će biti pljuskova s grmljavinom, a na kopnu će biti izraženi i obilni. Zatim postupni prestanak oborine i razvedravanje, najprije na Jadranu, a od sredine dana i u ostalim predjelima.

Oblačno s pljuskovima do kraja dana zadržat će se samo u Slavoniji.

Puhat će umjeren, prolazno i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Duž obale će puhati umjerena bura i sjeverozapadnjak.

Najniža jutarnja temperatura kretat će se od 14 do 19°C, u Dalmaciji od 19 do 23°C. Najviša dnevna od 22 do 27°C, na Jadranu od 27 do 29 °C.

Zbog grmljavinskih nevremena upozorenja i za sutra

Upozorenja su izdana i za sutra, i to za cijelu zemlju osim za Istru te Kvarner i Kvarnerić.

Za ostatak zemlje je na snazi žuti alarm i to zbog grmljavinskih nevremena koja će se, po prognozi, najduže zadržati u Slavoniji, piše DHMZ.

Komentari