Član vladinog Znanstvenog savjeta: Po najoptimističnijem scenariju, u roku od dva tjedna mogli bismo vidjeti rezultate strožih epidemioloških mjera

Screenshot

Ozren Polašek, pročelnik Katedre za javno zdravstvo na Medicinskom fakultetu u Splitu i član Znanstvenog savjeta Vlade RH, za Dnevnik N1 rekao je kako smo zadnjih dana došli na neslavni rekord, što je posljedica liberalnijeg pristupa zadnjih tjedana.

“Sada ipak vidimo da je pritisak na zdravstveni sustav prevelik’, dodao je.

Sa stajališta zdravstvenog sustava, rekao je Polašek, bilo bi bolje da smo mjere donijeli ranije.

Pozitivne antigenske testove, koji se trenutačno ne ubrajaju u službenu statistiku, uskoro će početi pribrajati. “Vjerojatno nam se provlači mali broj ljudi koji nisu dijagnosticirani na ovaj način, ali uskoro ćemo i to riješiti”, rekao je za N1.



Na pitanje što očekuje od novih mjera, kaže da su ove mjere strože i nada se rezultatima. “Po najoptimističnijem scenariju u roku od dva tjedna, a pred kraj godine možemo vidjeti zaravnjenje i promjenu trenda.”

Na pitanje hoće li doći do kolapsa zdravstvenog sustava, Ozren Polašek odgovara:

“Teško je tako reći. Zdravstveni sustav ima veliku fleksibilnost u preraspodjeli i prenamjeni svojih resursa. Međutim, vidimo da su neke manje bolnice pod pritiscima i zato stvaranje dodatnih resursa popout Arene Zagreb je nešto što će rasteretiti bolnice i definitivno korak naprijed.”

“Bilo koje mjere zahtijevaju suradnju, stalno to ponavljamo. Nijedna država koja je dobro regulirala pandemiju nije to napravila bez suradnje građana”, govori član Znanstvenog savjeta Vlade RH.

Za sebe kaže kako nije pobornik kažnjavanja i poručuje: “Uvijek je bolje raditi na razumijevanju nego na kažnjavanju.”

Komentari