Cjepivo s najbržim odobrenjem: Hrvatska naručila milijun doza

Ilustracija Foto: Profimedia

Velika Britanija je postala prva zemlja na svijetu koja je odobrila cjepivo protiv koronavirusa proizvođača Pfizer/BioNTech. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen još je polovicom studenog najavila da bi Europski regulator mogao od sredine prosinca dati odobrenje za stavljanje na tržište cjepiva za covid-19 američke razvojne tvrtke Moderna i saveza Pfizer/BioNTech.

Moderna i Pfizer/BioNTech objavili su tada da su njihova cjepiva djelotvorna u 95 posto slučajeva i da će idućih dana zatražiti izvanredno odobrenje. Uspjeh dva cjepiva potaknuo je nade u završetak pandemije covida-19 koja je u svijetu odnijela 1,4 milijuna života i zadala težak udarac gospodarstvima i svakodnevnom životu.

Međutim, trebat će proći nekoliko mjeseci prije široke upotrebe cjepiva, upozorili su stručnjaci, iako će ga prioritetne skupine poput zdravstvenih radnika i kroničnih bolesnika cjepivo primiti možda već ove godine.

Hrvatska naručila više milijun doza

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak prošli je mjesec objasnio kako se Hrvatska postavila prema najavama dolaska cjepiva.



“Kad ćemo imati registrirano cjepivo sve je bliže, Hrvatska se priprema, a sad imamo i nacrt plana cijepljenja koji ne može biti gotov dok ne znamo logističke i distribucijske elemente, kad će doći koliko cjepiva, pa ćemo to dovršiti kad ćemo znati datume dolaska i količinu cjepiva. Na vrijeme smo se pobrinuli da rezerviramo količine cjepiva za više od 50% stanovnika RH.

Prije više od mjesec dana sklopili smo ugovor s AstraZenecom, oksfrodsko cjepivo koje se očekuje da će biti prvo registrirano, za 2 milijuna i 700 tisuća doza. Nakon toga smo zatražili za oko milijun i 800 tisuća stanovnika koji spadaju u ranjive skupine pa nam je nedostajalo još 900 tisuća doza koje smo naručili od Johnson&Johnson. To su sklopljeni ugovori s garancijama isporuke. Prije nekoliko dana sklopili smo ugovor s Pfizerom za milijun doza za koje još ne znamo kako će EU napraviti raspored. Još ne znamo koliko će nam EU dodijeliti.”

Cjepivo na dobrobit svih

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pohvalio je neviđenu brzinu kojom se vodila utrka za cjepivo protiv novog koronavirusa, ali je ujedno zatražio da svako “znanstveno postignuće” bude na dobrobit svih zemalja.

“Nema nikakve sumnje da će cjepivo biti važno sredstvo za kontrolu pandemije i prvi rezultati kliničkih ispitivanja (Pfizera i BioNTecha) objavljeni ovog tjedna ulijevaju nam nadu”, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus na završetku godišnje sjednice WHO-a. “Istu brzinu i inovativnost moramo upotrijebiti kako bi se sve zemlje mogle okoristiti ovim znanstvenim postignućem”, dodao je.

Tedros je tada istaknuo da je pandemija pokazala da se što prije mora uspostaviti “svjetski sustav razmjene patogenih agensa i kliničkih uzoraka kako bi se olakšala što brža proizvodnja” lijekova, cjepiva i drugih terapija koji bi tako postali “svjetsko javno dobro”.

Najbrže odobrenje u povijesti

Samo deset mjeseci od sekvenciranja novog koronavirusa američka farmaceutska tvrtka Pfizer i njezin njemački partner BioNTech zatražili su u petak od američke Agencije za lijekove (FDA) da odobri njihovo cjepivo za bolest covid-19 i tako postali prvi proizvođači u Sjedinjenim Državama i u Europi koji su to učinili, prenosi N1. 

Komentari