Cijepljenje AstraZenecom zaustavilo 12-14 zemalja. Hoće li i Hrvatska slijediti njihov primjer?

Epidemiolog i mikrobiolog Marijo Parčina iz Sveučilišne bolnice u Bonnu u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” rekao je kako je u Njemačkoj jučer obustavljeno cijepljenje s AstraZenecinim cjepivom, nakon sedam slučaja dubokih venskih tromboza.

“Radi se o venskim trombozama koje su specijalne. Naime, radi se o sinusnim venskim trombozma, koje su u području sinusa, mozga”.

Istaknuo je kako misli da će Hrvatska slijediti njihov primjer, ali opet i naglasio da s obzirom da se do kraja tjedna očekuje izvještaj EMA-e da možda Hrvatska neće imati vremena reagirati.

Epidemiologinja HZJZ-a Sanja Kurečić Filipović rekao je da u Hrvatskoj do sada nismo imali takva grupiranja.



“Imamo informacije da se to događa u nekim zemljama, ali nemamo uvid u dokumentaciju zbog čega i na temelju čega se netko odlučio na to. Mi slijedimo stav EMA-e i WHO-a koje su i odgovorne za praćenje nuspojava i imaju ovlast i mogućnost praćenja većih podataka, i su donijeli preliminarnu ocjenu da je zasada nedovoljno podataka da se govori o uzročno posljedičnoj povezanosti i da prednosti cijepljenja nadmašuje rizike primjene cjepiva”.

Istaknula je i da se oglasilo i regulatorno tijelo Velike Britanije koje je na temelju 11 milijuna primljenih cjepiva AstraZenece utvrdilo istu stvar, prenosi HRT. 

Zemlje nisu jedinstvene u toj odluci

Jelena Krajačić Bucić iz Halmeda rekla je da su do sada cijepljenje AstraZenecom zaustavile 12-14 zemalja. Međutim, kako je naglasila, neke su zemlje, ukinule tu obustavu, te da iz tog razloga ne može reći da su zemlje jedinstvene u toj odluci.

“Pojedina zemlja nema uvid u sve te slučajeve kao što ima EMA ili WHO koje prikupljaju sve te podatke i analiziraju”.

Vikica Krolo iz Hrvatske liječničke komore rekla je da se od početka govorilo kako je AstraZenecino cjepivo manje učinkovito, te da su veća tada neki pacijenti zbog toga odlučili izabrati neko drugo cjepivo ili čekati.

“Sada nakon svih tih nuspojava to je izazavalo još veću sumnju među pacijentima, rekla je međutim naglasila kako na mjestima gdje cjepe nemaju nedostatak ljudi jer pacijenti shvaćaju da je cijepljenje korisnije od bolesti”.

Dodala je i da sve ovo zbunjuje i liječnike i pacijente.

“Nama stvara nesigurnost jer mi se zalažemo i nagovaramo pacijente da se cijepe. Odgovornost na nama je velika i zato jedva čekamo odgovore iz EU-a”.

Komentari