CIJENA DEMOKRACIJE Građani političkim strankama plaćaju promidžbu, naknadu za rad i prostore

Cropix

Poslije svakih izbora otvori s priča oko prostora koje određena politička stranka odnosno nevosina lista dobije na korištenje. Strankama je na raspolaganju jeftin i često na odličnim pozicijama velik prostor.

Tako je nedavno prostor od Grada Zagreba za političko djelovanje dobio i Domovinski pokret. Ta stranka je prvi put sudjelovala na izborima za Hrvatski sabor. Koalicija okupljena oko Domovinskog pokreta osvojila je ukupno 16 mandata, od čega članovima Pokreta pripada čak 11 mandata, članovima Suverenista 4, a posljednji mandat osvojila je jedina nezavisna kandidatkinja u koaliciji koja je ušla u sabor, Karolina Vidović-Krišto.

Političkim strankama plaćamo sve, prostori su tek mrvica

Zbog dodjele prostora Domovinskom pokretu Dario Juričan na svom je Facebook profilu napisao novo pismo gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću.

Juričan se ovaj put bavi poslovnim prostorom koji je Bandić za 6,25 kn po m2 dao Domovinskom pokretu Miroslava Škore. Prosječna cijena četvornog metra poslovnog prostora u centru grada je 75 kuna, a Juričan tvrdi da Škoro plaća 12 puta manje.



No, građani inače svojim parlamentarnim predstavnicima, na bilo kojoj razini, osiguravaju sve. Plaćamo im izbornu promidžbu pa sve do naknade koja služi za rad političkih stranaka, U to ulazi i izuzetno povoljne cijene prostora u kojima obavljaju stranačke poslove.

Izborne troškove stranke i koalicije ‘pokrit’ će naknadom koju država isplaćuje za svaki osvojeni saborski mandat, a koja iznosi 135 tisuća kuna po mandatu. S obzirom da ih je HDZ osvojio 66, trebalo bi mu pripasti naknada od 8,9 milijuna kuna, strankama okupljenima u Restart koaliciji (41 mandat) 5,5 milijuna kuna, Škorinom DP (16 mandata), 2,2 milijuna kuna, Mostu (osam zastupnika) 1,1 milijun kuna, a platformi Možemo! (sedam zastupnika) 945 tisuća kuna.

Za tri osvojena mandata koaliciji IP, Fokus i Pametno pripada 405 tisuća kuna naknade, isto kao i Pupovčevu SDSS-u itd.

Također svake godine mandata građani političkim strankama plaćaju naknadu za rad. Sredstva se dodjeljuju na osnovu broja mandata prilikom konstituiranja Sabora. Tako je primjerice SDP u 2019. godini dobio novac i za one zastupnike koji su tu stranku u međuvremenu napustili.

Za 2019. godinu Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav jednoglasno je, bez rasprave donio odluku o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika kojom im se iz državnog proračuna osiguralo čak 56,4 milijuna kuna.

U 2020. godini, za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika osigurano je 58,51 milijun kuna što je dva milijuna kuna više nego lani kada su stranke i nezavisni zastupnici međusobno preraspodijelili 56,43 milijuna proračunskih kuna. Dakle dva milijuna više od 2019. godine. Naravno, Odbor za Ustav je kao i svake godine jednoglasno i bez rasprave potvrdio odluku o raspodjelu proračunskog novca za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika.

Plaćanje prostora

Plaćaju od dvije kune po četvornom metru za prostore u perifernim dijelovima grada do sedam kuna po kvadratu za centar Zagreba. Poslovni prostori koji se iznajmljuju po tržišnim cijenama u središtu su, pak, bar do potresa bile, od pet eura po četvornom metru naviše.

Tako recimo za prostor u Praškoj 2, sjedištu gradskog SDP-a koji vodi Gordan Maras, plaćaju mjesečno 1834 kune za 263 metra četvorna. Uz njega imaju još sedam manjih prostora za mjesne ogranke. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dodijelio je svojoj Stranci rada i solidarnosti prostor također u Praškoj ulici 2. Ima 148 kvadrata, a mjesečni je najam 1036 kuna. HDZ, koji u gradu vodi Andrija Mikulić, ima devet prostora i svi su namijenjeni za rad gradskih organizacija. Osim najvećeg, od 727 kvadrata, ostali imaju od 14 do 87 četvornih metara.

Bandić političke stranke oslobodio plaćanja 

No, bilo bi nepravedno naglasiti kako su se nakon potresa neke stvari promjenile. Naime, kako je medijima nedavno rekao predsjednik Zagrebačkog ogranaka SDP-a Gordan Maras oni su nakon potresa postali beskućnici. Naime, zgrada u Praškoj 2, gdje je sjedište Gradskog odbora SDP-a, neuporabljiva je, a kao alternativu uredima koji se ondje prostiru na 262 četvorna metra zagrebački će pripadnici stranke vjerojatno koristiti prostorije na Iblerovu trgu, prenosi Večernji list.

Ne mogu trenutno ni u 200 kvadrata gradskog prostora koji im je na korištenje dodijeljen u Hatzovoj 12 jer je i to oštećeno. Gradskoj upravi SDP je prijavio štetu te je tako oslobođen plaćanja najamnine do daljnjeg. Ukupnu površinu od 462 kvadrata, koja se mjesečno plaća oko 3200 kuna, prestali su na račun Grada uplaćivati 1. travnja, i to odlukom gradonačelnika Milana Bandića.

A oni nisu jedini jer je gradonačelnik od plaćanja najma “oslobodio” i svoju Stranku rada i solidarnosti, koja inače svaki mjesec za gotovo 150 kvadrata u Praškoj 2 izdvaja oko 1050 kuna, kao i SDP-ove susjede iz Hatzove 12, Reformiste Radimira Čačića, koji na raspolaganju imaju 162 četvorna metra za otprilike 1100 kuna mjesečno.

Do daljnjeg nema računa ni za Hrvatsku demokršćansku stranku za prostor u Palmotićevoj 13, površine 265 kvadrata, kao ni za Neovisne za Hrvatsku Brune Esih za 189 četvornih metara u Jurišićevoj 5, a najam već mjesec dana ne mora platiti ni Nezavisna lista Zagreb za Petrinjsku 73. Bivša stranka nekadašnje zamjenice gradonačelnika Sandre Švaljek upravo na toj adresi u najmu ima 120 kvadrata.

Ima i poštenijih načina

Osim političkim strankama tako se dodjeljuju i prostori različitim udrugama. Međutim, izvori financiranja i visina njihovih sredstava su bitno različiti kod udruga u odnosu na političke stranke. Uređeni su, u najvećoj mjeri, i različitim propisima

Dakle Domovinski pokret nije jedina politička opcija koja uživa u blagodatima parlamentarne demokracije u Hrvatskoj. Međutim, ono što sasvim sigurno bode oči jest nesrazmjer između cijena koje za korištenje prostora koriste političke stranke od onog kojeg plaćaju pravne odnosno fizičke osobe. Jedan način na koji bi se moglo to riješiti da stranke razliku prijavljuju kao donaciju od jedinice lokalne samouprave, no onda bi župan, načelnik ili gradonačelnik donirao stranci kojoj je član određeni novčani iznos, odnosno umanjio potraživanje što je sasvim sigurno nedopušteno jer u najblažem predstavlja sukob interesa. Drugo rješenje je da se političkim strankama najam naplati po tržišnim uvjetima ili uz neki minimalni popust.

Komentari