Ceh ugostitelja HOK-a traži produljenje roka za naknadu fiksnih troškova jer je velikom dijelu u potpunosti zabranjen rad

Ilustracija Foto: Profimedia

Ceh ugostitelja Hrvatske obrtničke komore (HOK) u petak je zatražio da se “jasno definiraju kratkoročne, ali i dugoročne mjere u cilju očuvanja ugostiteljske djelatnosti i njenog dugoročnog oporavka”, kao i da se produlji rok za podnošenje zahtjeva za naknadu fiksnih troškova za prosinac, i to za mjesec dana, do 15. ožujka.

Vlada je jučer najavila, a Stožer civilne zaštite danas i objavio odluke kojima se od 15. veljače ublažavaju neke protuepidemijske mjere – svim ugostiteljima omogućava isporuka hrane, pića, napitaka i slastica za van, omogućava rad teretana i fitness centara, dječjih igraonica i radionica te škola za strane jezike, kao i rad kasina, automat klubova i kladionica (uz ograničenje radnog vremena do 22 sata i zabranu pružanja ugostiteljskih usluga).

Na to najavljeno djelomično popuštanje mjera od početka idućega tjedna, Ceh ugostitelja HOK-a gleda kao na “ispravljanje nelogičnosti koje su nastale s odlukom stožera koja je stupila na snagu 27. studenoga 2020. godine”.

Podsjećaju, naime, da su od tada apelirali na izjednačavanje rada caffe barova i restorana tj. da na jednak način mogu pružati uslugu “za van”‘, uz zadržavanje prava na korištenje mjere refundacije fiksnih troškova i očuvanja radnih mjesta.



“Stoga, smatramo da je krajnji trenutak da se jasno definiraju kratkoročne, ali i dugoročne mjere u cilju očuvanja ugostiteljske djelatnosti i njenog dugoročnog oporavka”, poručuju iz Ceha ugostitelja HOK-a.

Podsjećaju i da je ponedjeljak, 15. veljače zadnji rok za dostavu zahtjeva za nadoknadu fiksnih troškova (za mjesec prosinac).

“Budući da je velikom dijelu naših članova u potpunosti zabranjen rad (primjerice caffe barovi) oni u ovom trenu nisu u mogućnosti ostvariti ni minimalan prihod iz kojega bi pokrili makar dio navedenih fiksnih troškova i na taj način stekli pravo na korištenje mjere. Time su dovedeni u neravnopravan položaj s ostalim poduzetnicima, pogotovo ako uzmemo u obzir da dio ugostitelja ipak može, i u okolnostima zabrane, raditi dostavu hrane i pića te iz toga dijelom pokriti troškove za prosinac i koristiti mjeru”, naglašava se u priopćenju.

Stoga, Ceh ugostitelja HOK-a, u skladu s objavljenom uputom za nadoknadu dijela ili svih plaćenih fiksnih troškova u sklopu mjere za siječanj, mole da se “hitno omogući svima da troškove koji se odnose na prosinac mogu podnijeti do 15. ožujka, a ne kako je bilo do 15. veljače godine”.

Pravo na nadoknadu svih ili dijela fiksnih troškova imaju poduzetnici kojima je odlukom Stožera civilne zaštite obustavljen rad i kojima je pad prihod veći od 60 posto, pri čemu oni s padom prihoda od 60 do 90 posto imaju pravo na naknadu razmjerno padu prihoda, a onima s padom prihoda većim od 90 posto se fiksni troškovi nadokađuju u potpunosti.

Sukladno uputama za tu mjeru za prosinac prošle godine poduzetnici su najprije trebali platiti te fiksne troškove, nakon čega su za njih mogli dobiti nadoknadu. No, uputama za siječanj ove godine je regulirano da su poduzetnici te račune dužni platiti u roku osam dana od isplate nadoknade, ako to nisu učinili prije podnošenja zahtjeva. Također, u fiksne troškove koji će se nadoknađivati uvršten je i mjesečni trošak softverske opreme za fiskalizaciju.

Ceh ugostitelja HOK-a u priopćenju upozorava i da se obrtnicima, suočenima s ogromnom nelikvidnošću, ovih dana situacija “još dodatno otežava pokretanjem ovrha, što će za veliki broj obrtnika kao rezultat imati konačno gašenje i prestanak rada”.

“Potrošene su i sve zalihe jer razdoblje zabrane poslovanja traje već više od dva mjeseca, a posebne okolnosti s izrazito smanjenim primicima gotovo godinu dana. Predlažemo stoga da svima onima koji zbog zabrane obavljanja djelatnosti uopće ne posluju i onima koji imaju veliko smanjenje prihoda ukinuti akontacije poreza za 2021. godinu te poduzeti mjere da se smanje ovrhe privremenom obustavom postupaka”, ističu iz Ceha ugostitelja HOK-a.

Komentari