Čeferin i Ursula von der Leyen za zajedničko promicanje cijepljenja

profimedia

Predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Aleksander Čeferin i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvali su u četvrtak na zajedničku promociju cijepljenja protiv novog koronavirusa.

“Ljudi su vrlo sumnjičavi, zajedničkim pristupom možemo ih uvjeriti da je to dobro”, rekao je Čeferin nakon videokonferencije.

Na virtualnom sastanku s predsjednicom Europske komisije, Čeferin je pružio punu potporu UEFA-e Europskom zelenom planu naglasivši kako europski nogomet stoji uz Europsku komisiju u klimatskim akcijama. UEFA će se pridružiti Europskom sporazumu o klimi, koji će Komisija pokrenuti kasnije ovog mjeseca, preuzimajući vlastite obveze na zelenu tranziciju.

Također, će pomoći u podizanju svijesti o pozivu na akciju u okviru Europskog zelenog sporazuma i mobilizirati više aktera u kretanju prema europskom cilju da postane prvi klimatski neutralni kontinent do 2050. godine.



Na sastanku je istaknuta i hitna potreba da se Europa pripremi i izgradi povjerenje javnosti kako bi se osigurala učinkovita primjena cjepiva protiv koronavirusa.

UEFA i Europska komisija koordinirat će komunikaciju oko sigurnosti i primjene cijepljenja protiv koronavirusa, koristeći moć nogometa za mobilizaciju uzora i dosezanje građana. Za sada je još prerano govoriti o konkretnim projektima i kampanjama za potporu cijepljenju i ostvarenju zelenih ciljeva. Razgovaralo se i o borbi protiv svih oblika diskriminacije, kako rasizma, tako i LGBTIQ ravnopravnosti.

“UEFA dijeli viziju europskog zelenog dogovora i mi se tome zalažemo kao voditelji najpopularnijeg sporta u Europi. UEFA-in dugoročni model europskog nogometa, zasnovan na financijskoj solidarnosti i vrijednostima, savršeno je usklađen s vizijom Europske komisije za inkluzivni oporavak i održivost. Mi smo moćan tim i radujem se jačanju našeg partnerstva u narednim godinama. Moramo zaštititi svoj europski model sporta za sljedeću generaciju,” kazao je Čeferin za UEFA-in portal.

Iz Europske komisije su naglasili kako se razgovaralo o važnosti jasnih poruka i informacija o sigurnosti i učinkovitosti cjepiva te da su se složili surađivati ​​u komunikaciji oko toga.

“Bilo mi je zadovoljstvo susresti se s predsjednikom Čeferinom kako bismo razgovarali o partnerstvu između UEFA-e i Europske komisije o europskom zelenom dogovoru, cijepljenju i još mnogo toga. Sjajno je imati UEFA-u na brodu koji će uskoro započeti Europski klimatski pakt. Radimo zajedno kako bi COVID-19 dobio crveni karton i kako bi stadioni uskoro mogli biti puni navijača, a lokalni parkovi i igrališta puni radosti,” poručila je Ursula von der Leyen.

Komentari