CARNET-ov stručnjak o slučaju curenja podataka: Ne koristite iste lozinke i često ih mijenjajte

HRT

U jednom od najvećih slučajeva curenja podataka u povijesti više od 23.000 baza podataka postalo je javno dostupno, a CARNET-ov Nacionalni CERT analizom je utvrdio kako je u bazi više od 47.000 korisničkih računa čija vršna domena završava na .hr, priopćio je danas MUP. Pomoćnik ravnatelja za Nacionalni CERT Tomislav Štivojević gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako građani na stranicama CARNETA ili CERT-a na hitnoj vijesti na dnu stranice mogu pronaći link, ukucati svoju mail adresu i vidjeti je li njihov račun hakiran.

“Ako vide da je njihova mail adresa navedena, to ne znači da je kompromitiran račun za tu mail adresu već da je kompromitiran neki račun za koji su koristili kod registracije tu adresu. Nužno je da u tom slučaju vide gdje su sve koristili tu adresu i lozinku i da što hitnije promjene lozinku kako se nitko ne bi mogao ulogirati sa tim podacima”, objasnio je Tomislav Štivojević za Dnevnik HTV-a.

Građanima je savjetovao da ne koriste iste lozinke na različitim mjestima, već da koriste različite i često ih mijenjaju.

U jednom od najvećih curenja podataka ugroženi i hrvatski računi Nacionalnom CERT-u (engl. Computer Emergency Response Team) prijavljuju se računalno sigurnosni incidenti na internetu u slučajevima kada se jedna od strana u incidentu nalazi u Hrvatskoj odnosno ako je u .hr domeni ili u hrvatskom IP adresnom prostoru.

Kako navodi MUP, u jednom od najvećih slučajeva curenja podataka u povijesti više od 23.000 baza podataka postalo je javno dostupno. Za kolekciju baza se vjeruje kako je potekla s privatnog hakerskog foruma Cit0Day.in kojeg mnogi napadači koriste kako bi prikupili što veći broj korisničkih imena, adresa elektroničke pošte i čak lozinki u obliku čistog teksta.

Komentari