Capakova pomoćnica tvrdi: Cijepljenja preko veze – nema!; Predsjednica komore liječnika: Vlada veliki kaos i zabuna oko organizacije

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš komentirala je optužbe da su se brojni dužnosnici cijepili preko reda rekavši kako nema cijepljenja preko reda. 

“Uvijek se traže one osobe koje pripadaju prioritetnim skupinama. Nema cijepljenja bez medicinske indikacije jer je svako cijepljenje potrebno ako želimo ispuniti naš plan, a plan je da svatko primi svoju dozu”, rekla je za HRT.

Za cijepljenje u zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu navodi kako to nije bilo masovno cijepljenje jer se radi o svega 56 ljudi. “Masovno je najmanje puta deset ili još više od toga”.

Dodala je da se radi o ljudima odabranima po prioritetu te da je ovo naša najvažnija luka koja je između ostalog služila za dopremu zaštitne opreme, ali i funkcioniranje gospodarstva. Rekla je da nema informaciju jesu li u drugim zračnim lukama zatražili cijepljenje.



Prepirka oko cijepljenja

Predsjednica Komore liječnika obiteljske medicine Nataša Ban Toskić rekla je da vlada vrlo velika zbrka i zabuna općenito oko organizacije cijepljenja. Odluka ministra o planu cijepljenja od 1. veljače je posve jasna, ističe – cijepljenje će se vršiti isključivo na punktovima i uz pomoć mobilnih timova, a cjepitelji su epidemiolozi, obiteljski liječnici, medicina rada i školska medicina. Očekuju organizaciju punktova u domovima zdravlja.

“I tu vlada popriličan kaos pa se pristupilo organizaciji tih punktova na neobičan i neujednačen način i veliki broj kolega nije zadovoljan. Recimo, negdje nisu organizirani adekvatni prostori niti je na suvisli način osmišljen taj punkt”, poručila je.

Bubaš je na to rekla da je osupnuta količinom zbunjenosti: “Nakon dva mjeseca što je plan već objavljen na stranicama Vlade, nakon tolike priče o planu cijepljenja i prioritetnim skupinama, nakon toga da su se pacijenti mogli i trebali naručiti liječnicima obiteljske medicine, jer kome bi se naručio netko nego svom liječniku obiteljske medicine…”

Poručila je Ban Toskić da nije u redu da dodatno dovodi do zbunjenosti javnosti dodajući kako joj nije jasno zašto liječnici obiteljske medicine ne bi bili cjepitelji, “zašto se ne bi moglo cijepiti i u ordinacijama jer se tako cijepi i ljude protiv gripe. Nije mi jasno zašto ste shvatili da će baš nužno biti organizirani isključivo punktovi”.

Ban Toskić uzvratila je kako niti ona niti udruga koju vodi nikad nije rekla da liječnici obiteljske medicine ne žele sudjelovati u cijepljenju – naprotiv, uporno su ukazivali na moguće probleme u provedbi i potrebu jasnog definiranja plana i kriterija.

“Nije istina da to govorim samo ja, brojni moji kolege u tome stalno ustraju. Ne pada mi na pamet da nekom drugom kolegi iz druge struke govorim što je njegov posao i kako bi trebao raditi”.

‘U 30 godina nismo se uspjeli obraniti od prolazaka preko veze, iluzorno je misliti da ćemo se sada toga otarasiti’

Pročelnik Katedre za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu Ozren Polašek istaknuo je da se u prethodnih 30 godina nismo uspjeli obraniti od prolazaka preko veze te da je sad iluzorno da ćemo se u ovakvoj situaciji otarasiti takvih obrazaca ponašanja.

Smatra da bi epidemiologija trebala raditi smjernice, davati naputke i razraditi sve što će se događati u daljnjem procesu cijepljenja, a obiteljska medicina mora sudjelovati u provedbi planova zato što oni imaju informacije o svakom pojedinom bolesniku.

Voditelj Epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević rekao je da je postupnik nešto što se primjenjuje od početka kampanje cijepljenja, ali da dokument sada jasnije povlači granice unutar pojedine faze između različitih kategorija osoba prema prioritetima koji su uglavnom bazirani na životnoj dobi.

“S time što se onda događa da mlađe osobe koje su kronični bolesnici, neki i vrlo teški i vrlo rizični za razvoj komplikacija bolesti, ustvari dolaze nekako na začelje ovih prioriteta, s čime se vjerojatno obiteljski liječnici ne bi u potpunosti složili. To je sve posljedica prije svega dosadašnjeg nedostatka cjepiva”.

Istaknuo je da je svrha svakog cijepljenja da spriječi pojavu teške bolesti i umiranja te da su sva dostupna cjepiva u tom smislu gotovo sto posto učinkovita, komentirajući nedoumice oko cjepiva AstraZeneca.

Na pitanje  bi li se cijepio ruskim cjepivom rekao da bi u studenom ili prosincu bio suzdržan, ali da sada može slobodno odgovoriti da bi – bez ikakve zadrške. “Pred Novu godinu još nismo imali tu treću fazu, a na ovaj ili onaj način rusko cjepivo je prošlo svoju treću fazu, provjereno je, prema tome – ono je vrlo kvalitetno”.

 

Komentari