Capak: U bolnicama su angažirani vojni epidemiolozi, zapošljavaju se nove medicinske sestre i liječnici

Zeljko Puhovski / CROPIX

Nacionalni Stožer civilne zaštite predvođen ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem objavio je kako je danas u Hrvatskoj srušen novi rekord po broju novozaraženih koronavirusom. Imamo 358 novih slučajeva, ukupan broj zaraženih je 2352, a u protekla 24 sata od COVID-19 bolesti nije preminuo nitko.

Od 174 pacijenata na bolničkom liječenju u Hrvatskoj, njih 47 hospitalizirano je u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

Ranateljice te klinike Alemka Markotić na konferenciji Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu pozvala na oprez i odgovorno ponašanje jer je raspon godina hospitaliziranih bolesnika jako velik i svatko može doći u situaciju da mu se stanje pogorša.

“U klinici je trenutno hospitalizirano 47 bolesnika. Tri osobe su na respiratoru, a sedam ih ima povećanu potrebu za kisikom. Prosječna dob je oko 65 godina, a raspon se kreće od 25 do 90 i nešto godina.



Većina ima blaži do srednje teški oblik bolesti, no povećan je broj prijema zadnjih tjedan dana. Jedan dio ima teži oblik bolesti.

Treba napraviti sve što se može da se izbjegne zaraza. Svatko može doći u situaciju da mu se stanje pogorša i zato pozivamo na odgovorno ponašanje”, upozorila je Markotić.

“Nove mjere u Splitsko-dalmatinskoj županiji smo usuglasili tako da je spremna odluka i stupit će na snagu od večeras u ponoć”, rekao je Davor Božinović.

“Jedina mogućnost da ne dođe do potpunog lockdowna je poštivanje mjera i odgovorno ponašanje, i ja se nadam da do lockdowna neće ni doći”, rekao je ministar Božinović.

“Pojedinačne mjere će se donositi i, Bože moj, živimo u demokratskom društvu, i bez obzira na epidemiju svatko ima pravo na izražavanje svog mišljenja”, rekao je Božinović na kritike Stožerovom propisivanju mjera.

Podsjetimo, zbog velikog broja novozaraženih, splitski stožer Nacionalnom je stožeru predložio uvođenje novih mjera.

Od ponoći, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, pojasnio je Božinović, bit će obvezno nošenje maski u ugostiteljskim objektima, svadbe će se ograničiti do 50 ljudi, na manjim proslavama maksimalni broj gostiju je 20 osoba. Na sprovodima bit će maksimalno 50 ljudi uz zabranu izražavanja sućuti te zabranu karmina. Obustavlja se rad teretana, sportska natjecanja se mogu održavati samo bez gledatelja i zabranjuju se posjete u domovima za starije.

Krunoslav Capak, šef HZJZ-a rekao je kako se razmišlja o zapošljavanju novih medinskih sestara i liječnika koji će pomagati na testiranjima te kako su se u borbu protiv epidemije uključila i petorica vojnih epidemiologa koji uskaču kada im to dozvoljavaju obveze u vojsci.

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je prijedlog Hrvatske liječničke komore da se zdravstvenom osoblju covid prizna kao profesionalna bolest.

“Nema prepreke da se oboljelima to ne prizna kao profesionalna bolest, priznavat će se. No postoji procedura po kojoj poslodavac mora podnijeti zahtjev HZZO-u gdje stručne službe evaluiraju problematiku. Mislim da neće biti problema, otprije je ista procedura. Razgovarao sam o ubrzavanju procedure, rekli su mi da nema potrebe. Svima koji su zaraženi covidom na radnom mjestu, priznat će se kao profesionalna bolest”, istaknuo je Beroš.

Komentirajući postupke pojedinih bolnica koje su tražile od svojih zaposlenika potpisivanje obraca o odgovornom ponašanju, rekao je da shvaća ravnatelje koji žele zaštititi svoje zdravstveno osoblje, no to je krivi postupak, istaknuo je.

“Treba upozoravati na odgovorno ponašanje, a prijepora oko plaćanja ne smije biti”, dodao je.

Komentari