Capak: Točna prognoza je nepredvidljiva, ali mislim da će se pandemija smiriti za dvije godine

Krunoslav Capak Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak komentirao je kada bi se mogao očekivati kraj pandemije koronavirusa rekavši kako je nepredvidljiva točna prognoza. 

“Siguran sam da će nam na početku ljeta biti puno lakše. Ipak, ako baš hoćete, mislim da će se pandemija smiriti za dvije godine”, rekao je za  Jutarnji list.

Dodao je kako nas je farmaceutska industrija nas sve prevarila. “Prve, najvažnije, očekivane doze cjepiva su očito prodali nekome drugome. To je priznala i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Rekla je da je Unija previše vjerovala farmaceutskim industrijama. Ugovori Unije i farmaceuta su potpisani, ali cjepivo nije stiglo u obećanoj količini. Dobili smo samo 16.800 doza Moderne… a naručili smo milijun doza! Pfizer smo dobili 100.000 do sada. Astra Zenece oko 40.000. Sve skupa tek nešto više od 200.000 doza. A, i to je kasnilo”, objasnio je.

Komentirao je i organiziranje predstojeće turističke sezone te je rekao da njihovi potezi moraju biti usmjereni, osim zaštiti zdravlja, prema dobroj turističkoj sezoni jer 25 posto BDP-a, dakle ukupnog prihoda Hrvatske dolazi iz turizma.



“Ako to uspijemo, bit će svima lakše ovo ljeto. Tu je još i faktor cijepljenja: naručili smo više od šest milijuna doza cjepiva nadajući se da ćemo uspjeti cijepiti barem 50 posto naše populacije”.

Potpuni kolektivni imunitet, za što svjetski epidemiolozi procjenjuju da treba cijepiti 70 posto populacije – jest optimum, kako navodi.

Smatra da je već 50 posto izvrstan omjer. “Važno je smanjiti transmisiju zaraze, odnosno širenje bolesti. To ćemo postići samo cijepljenjem. Pa onda živjeti normalno. Turistima, stranim i domaćim, moramo omogućiti sređenu epidemiološku situaciju. To je cilj”, poručio je.

Komentari