Capak poručio građanima: Promijenite način ponašanja, ugledajte se na one koji ih se pridržavaju, a može i drugačije

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

U četvrtak je 24. dan od prvog oboljelog, imamo potvrđeno 105 slučajeva zaraze koronavirusom, a više od 12.000 ljudi je u samoizolaciji.

Jedan muškarac preminuo je u Istri. Rezultati njegova testa bili su pozitivni, a još uvijek se utvrđuju sve okolnosti.

Član nacionalnog kriznog stožera Krunoslav Capak koji je kazao da je napravljena obdukcija preminulog. ‘Čim patolog da svoj nalaz, mi ćemo ga objaviti’, dodao je i istaknuo da se obdukcije zaraženih inače ne rade jer se one rade u posebnim uvjetima zbog zaraznosti i zaštite patologa i njegovih suradnika.

“Ravnatelj Klaićeve bolnice tražio je od svih koji su bili u inozemstvu u posljednja dva tjedna da budu u samoizolaciji. Koliko mi je poznato – tamo nema pozitivnih liječnika”, kazao je Capak.



Naveo je da epidemiolozi ulažu puno truda u pronalaženju svih kontakata.

“Od prvih desetak oboljelih našli smo sve kontakte, a nakon toga tražimo liste jer epidemiolozi nemaju više vremena da se bave stotinama kontakata”, kazao je Capak i dodao da se cijeli postupak ubrzava te da je sve obavljeno onako kako treba.

Apelirao je na građane da se pridržavaju mjera koje su donesene.

“U ovom trenutku je najvažnije da se smanji socijalni kontakt i prijenos virusa s osobu na osobu. Oni koji se ne pridržavaju – neka se ugledaju na one druge, koji se pridržavaju. Pozivam ih da promijene način ponašanja. Za to postoje i represivne mjere, a bude li potrebno, postoji policija koja će osigurati da to bude kako treba”, najavio je Capak i dodao da su sve mjere uvedene u smjeru da se što prije zaustavi širenje zaraze, donosi Dnevnik.hr.

Komentari