Capak objasnio zašto su otvorene granice s BiH: Upravo se poklopilo to s odlukama Europske komisije…

Bruno Konjevic / CROPIX

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak bio je gost Dnevnika Nove TV gdje je pričao o aktualnim temama vezanim uz koronavirus u Hrvatskoj.

Vratio se iz dvotjedne samoizolacije. “Ja sam odradio mojih 15 dana samoizolacije. Moj kontakt zbog kojeg smo svi trebali u samoizolaciju bio je 15. Jučer mi je bio zadnji dan samoizolacije”, kaže.

Ja sam se testirao čim sam doznao da sam bio u kontaktu s pozitivnom osobom i bio sam negativan. Testirao sam se jučer i negativan sam. Nisam cijelo vrijeme imao simptome i cijelo vrijeme sam radio.

Nitko iz te grupe od nas dvadesetak, uključujući i djelatnike medija nije obolio. Mi, zdravstveni djelatnici, smo se testirali i nitko nije pozitivan”, navodi Capak.


Otvaranje granice s BiH zbog izbora?

“To bi trebali pitati političare, ja sam zadužen samo za epidemiološke aspekte. Ono što mogu epidemiološki reći je da porast broja slučajeva posljednjih desetak dana bio je importiran iz BiH, Srbije i sa Kosova. Slučaj u Đakovu je povezan s Kosovom.

Kad smo vidjeli da je takva situacija, mi smo predložili epidemiološki, da se uvede nešto strože na granice, a jedna od mjera je i samoizolacija koja je bila uvedena.

To je najstrože upozorenje građanima. Ako vi govorite građanima – ‘nemojte putovati u te zemlje jer tamo ima više koronavirusa nego što ga ima kod nas’, to je slabo upozorenje. Ali ako im kažete da trebaju ići u samoizolaciju, to je strogo upozorenje.”, kaže Capak.

Pet dana se može ići pa pet dana više ne

“Dogodilo se da je ova odluka, koja je danas mijenjana, donijeta još u trećem mjesecu i tad je stavljeno da ona vrijedi do 30. lipnja. Ove mjere su ostavljene onda kad smo mi mijenjali to prije nekoliko dana, ostavljeno je da vrijedi do 30. lipnja pa ćemo vidjeti.

Upravo se poklopilo to s odlukama Europske komisije koja otvara svoje granice prema zemljama koje su ‘treće zemlje’. Dakle, ne prema zemljama Europske unije, nego prema trećim zemljama”, rekao je.

Epidemiološka situacija u BiH nije se smirila

“Ja ne znam kakva je danas situacija, oni su imali puno više od stotinu slučajeva nekoliko dana. Mislim da je danas nešto manje, koliko sam pratio negdje do 11 sati. Možda sad ima i koji više.

Mislim da se situacija smiruje. Isto kao i kod nas, neće se odmah smiriti. Ovo što se danas registrira kao novooboljeli, oni su se izložili prije pet, sedam ili deset dana. Ne može se odjednom smiriti situacija.

Bitno je to da se ta odluka sada mijenjala i skupa se mijenjala odluka Europske komisije pa je procijenjeno da odluka bude takva i da se izjednače sve treće zemlje. Mi nismo pustili granice otvorenima da ulazi tko želi i kako želi”, kaže Capak.

Ako netko želi doći u Hrvatsku na krštenje ili vjenčanje iz BiH, a nema hrvatsko državljanstvo

To ovisi o graničnoj policiji zato što je tamo navedeno da moraju biti neodgodivi osobni razlozi. Sad, jesu li to neodgodivi osobni razlozi, meni je to teško procijeniti. Mislim da se to sada više neće događati jer se odlučilo da će se mjere za treće zemlje na našim granicama postrožiti.

Petina zaraženih u Zagrebu ne zna gdje su se zarazili

“Tu su bitne dvije činjenice. Prvo, na dan kad se registriraju novoboljeli, ako se kaže da se ne može utvrditi izloženost, to ne znači da se ona neće utvrditi sljedeći dan ili dan iza.

Vrlo često se događa da je više osoba na istom mjestu ili u kontaktu s nekim za koga se trenutno ne zna da je zaražen pa mu simptomi dođu kasnije pa se sklopi mreža i utvrdi se na koji način se bolest prenijela. Tako da ja ne bih rekao da ima puno slučajeva za koja mi ne znamo izvor zaraze, samo možda ne znamo taj dan. Utvrdimo ga sljedeći dan ili nakon nekoliko dana.

Što se tiče naših indikacija za testiranje, mogu reći da smo upravo na održanom skupu o tome razgovarali. Nijemci ne testiraju ako nemate više dana visoku temperaturu, osjećate se loše i respiratorne simptome. A oni su napravili puno više testova od nas.

Mi mislimo da smo mi dobro naciljali koga trebamo testirati, a to je postavljanje sumnje ili respiratorni simptomi ili temperatura ili rizičan kontakt s puno drugih kontakata koji onda razrješavamo epidemiološku situaciju na taj način”, kaže Capak.

Roditelji su očajni jer ne mogu biti sa svojom djecom koja su bolesna u bolnici

“Danas je bio sastanak ekspertne skupine Kriznog stožera u Ministarstvu zdravstva. Dogovoreno je da će se to promijeniti i da će biti dozvoljen posjet roditelja na svim odjelima pod epidemiološkim okvirom”, navodi ravnatelj HZJZ-a.

Komentari