Capak o rezervaciji cjepiva: Imamo mehanizam zajedničke nabave s EU, mislim da ćemo biti među prvima

Foto: Tomislav Pavlek / POOL / HINA

Krunoslav Capak komentirao je u srijedu navečer vijest kako je Hrvatska rezervirala milijun i pol doza cjepiva protiv koronavirusa koje još nije gotovo.

“Sasvim sigurno će Hrvatska kupiti to cjepivo i na kraju će platiti cijena. To je vrlo slično nabavci pandemijskog cjepiva protiv gripe. Kad se izolira virus i počne proizvoditi cjepivo, mi ćemo brzo doći na red jer plaćamo rezervaciju. Oni koji ne plaćaju rezervaciju doći će kasnije na red i neće moći na vrijeme cijepiti populaciju”, odgovorio je na pitanje Dnevnika.hr tko će platiti i kada cjepivo protiv koronavirusa.

Dodao je da mi samo EU-u prijavljujemo količinu za koju smo zainteresirani, a oni provode javni natječaj, dogovaraju cijenu i ugovaraju redoslijed.

Na pitanje kome je namijenjeno 1,5 milijuna doza, objasnio je da se radi o rizičnim skupinama: “To su osobe preko 50 godina i osobe s kroničnim bolestima. Važno je i da se zdravstveni djelatnici cijepe”, najavio je Capak dodavši da će interesa sigurno biti, ali neće biti obavezno.



Capak ne misli da će se cjepivo razviti ove godine.

“Da se proizvelo dovoljno doza za cijeli svijet, neće biti dovoljno niti šest mjeseci, nego će otprilike trebati godina ili godina i pol. Neće svi u svijetu moći biti cijepljeni istovremeno. Ali s obzirom da imamo taj mehanizam zajedničke nabave s Europskom unijom i zemljama EU-a, mislim da ćemo biti među prvima”, rekao je Capak.

Preporučio je građanima skidanje aplikacije za praćenje koronavirusa i saborskim zastupnicima nošenje maski.

Komentari