Capak: Moguće je da ćemo se morati cijepiti sezonski, kao kod gripe

screenshot

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je u Dnevniku HTV-a kako Hrvatska s Pfizerom ima postignut dogovor oko dinamike isporuke cjepiva, a to je kraj prvog kvartala godine odnosno do ožujka. Dodao je da bi to tada trebali dobiti približno 275 tisuća doza cjepiva.

Capak je naglasio kako za druge proizvođače još ništa ne zna, a očekuje se registracija Moderninog cjepiva za 6. siječnja.

“Pfizer cjepivo treba se čuvati na -70 stupnjeva, a kada se otopi može stajati pet dana. Modernino cjepivo čuva se na -20, a mjesec dana čuva se u običnom frižideru. Željeli bismo da se Pfizerovim cjepivom cijepi u sustavu – domovima za starije i ostalima te u zdravstvenim ustanovama. Liječnici obiteljske medicine imat će ulogu u cijepljenju, ali to ovisi o lokalnoj organizaciji”, kazao je Capak.

Dodao je da ključnu ulogu u organizaciji cijepljenja imaju ZJZ-i i epidemiološka služba. Capak je naglasio kako se još ne zna koliko ćemo biti zaštićeni nakon cjepiva.



“Prvi su cijepljeni u rujnu, i prošlo je premalo vremena. Moguće je da ćemo se morati cijepiti sezonski, kao kod gripe”, poručio je.

Objašnjavajući utjecaj mutacije virusa, rekao je da zasad stručnjaci smatraju da neće utjecati i da će trenutno cjepivo štititi od mutiranih slojeva.

“Jednom kada je platforma proizvodnje cjepiva završena i uključena je tehnologija, onda nije problem promijeniti antigenski sastav i proizvesti novo cjepivo”, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Krunoslav Capak je istaknuo kako će u kampanji za cijepljenje pomoći će i poznate osobe, sportaši i glumci. Naglasio je kako se zasad provodi edukacija o važnosti cijepljenja, a prava kampanja počinje kada ćemo imati cjepivo, prenosi HRT.

Komentari