Capak: Mi ćemo početi rano cijepiti, bit ćemo među prvima u svijetu

Foto: HRT

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je kako je Hrvatska osigurala dovoljne količine cjepiva preko EU-a i to s tri proizvođača. Dodao je kako će nastaviti pregovore i s ostalim proizvođačima. 

“Već sada imamo osigurana cjepiva za preko 50 posto stanovništva. Još ne znamo koje će cjepivo biti prvo registrirano. Najvjerojatnije će biti ono oxfordsko proizvođača AstraZeneca koje je u vrlo visokoj fazi treće faze kliničkog ispitivanja”, rekao je za HRT.

Ugovor su sklopili i s Pfizerom, naručili su milijun doza, ali konačan broj će se doznati kada EU rasporedi količine prema zemljama.

“Mi ćemo početi rano cijepiti, bit ćemo među prvima u svijetu. Cjepitelji će biti liječnici opće prakse, pedijatri i zavodi za javno zdravstvo. Prvo ćemo cijepiti vulnerabilne skupine, starije skupine populacije i ljude s komorbiditetima”, objasnio je.



Dodao je kako je jako važno da se obuhvati i strateški bitnu populaciju – zdravstvene djelatnike, djelatnike u domovima za starije i eventualno policiju i vojski.

Naglašava da će cjepivo biti dobrovoljno i besplatno za strateške i vulnerabilne skupine.

Ističe da su brojke zabrinjavajuće jer se iz stih novooboljelih generiraju i teže oboljeli i oni koji će trebati respirator i oni koji će, nažalost, na kraju umrijeti.

“Dobro je što je tjedni postotni rast, koji je prije dva tjedna bio 100  posto, pao i prošli tjedan je iznosio 4,2”, dodao je.

Navodi da Nacionalni stožer donosi mjere, ali ih lokalni stožeri predlažu te prema potrebi mogu donijeti strože mjere.

Za cijepljenje protiv gripe navodi kako je potražnja ove godine velika, pa se vraćamo na stanje prije 2009. godine kada ja antivakcionalni pokret počeo jačati.

“Mi smo time zadovoljni i nadamo se da će potražnja rasti i iduće godine”.

Komentirao je i antivakcijski pokret rekavši kako je najbolje oružje protiv antivakcijskog pokreta točno i pravovremeno informiranje.

“Cijepljenje je jedno od najboljih, ako ne i najbolje, oružje i javnozdravstveni mehanizam ikad izumljen. Od prve pojave cjepiva mi smo iskorijenili nekoliko smrtonosnih bolesti, a mnogima smanjili širenje”, poručio je.

Komentari