Capak: Dobio sam stotinjak mailova ljutitih mladenki. Moramo se naviknuti na suživot s virusom

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Karantena je dobra, ali neodrživa, moramo se naviknuti na suživot, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak govoreći o “plesu” s koronavirusom. Što se tiče ograničenja posjeta roditelja djeci u bolnicama na 15 minuta, Capak je rekao da već razgovaraju o povećanju tog vremena te da misli da će se to i dogoditi.

“Neka roditelji razmišljaju u tom smjeru da mi već razgovaramo o tome da tu situaciju promijenimo, da bolnice stvore uvjete da je to moguće napraviti bez nekog velikog rizika ulaza virusa u zdravstvenu ustanovu”, rekao je Capak.

Capak je rekao kako strategija hammer and dance (čekić i ples) poznatog svjetskog epidemiologa znači da će se prvo morati karantenizirati, a nakon toga naučiti živjeti s virusom.

“Jer karantena je dobra, ali je neodrživa. Sa psihološkog, gospodarskog, svakog stajališta ne može karantena dugo trajati, i zbog toga se moramo naviknuti na suživot, držati se mjera i, kao što kaže ovaj drugi naziv te strategije, plesati s virusom koliko je to moguće”, rekao je Capak.



Dodao je da je u čitavoj Europi svima koji su popustili mjere narastao broj novooboljelih, pa tako i u Hrvatskoj.

“Sad je jako bitno da što ranije otkrijemo izvor zaraze, nekoga tko je zaražen, bolestan i da njegove kontakte stavimo u samoizolaciju, a njega izoliramo da ne može dalje širiti virus. Ako u tome budemo uspješni, držat ćemo stvar pod kontrolom. A nadamo se da ćemo biti uspješni”, rekao je Capak.

Na pitanje hoće li se uvoditi restrikcije rekao je da sve stoji na stolu i da o svemu razgovaraju, ali da one nikad ne završavaju dobro, već stvaraju revolt, pa smatra da je edukacija bolje rješenje.

“Čim smo rekli da ćemo smanjiti broj… Nismo nikad rekli da ćemo zabraniti vjenčanja, ja nikad nisam govorio o zabrani, nego sam govorio o strožim mjerama”, rekao je Capak, dodajući da je već dobio stotinjak mailova od ljutitih mladenki i organizatora takvih evenata.

“Neki su pristojni pa apeliraju, a neki su bezobrazni, prijeteći i tako dalje”, rekao je Capak.

Što se tiče situacije na granicama, konkretno sa Slovenijom, odbacio je tvrdnju da idemo prema crvenoj listi rekavši da se držimo na sredini žute liste.

Što se tiče ograničenja, Capak je rekao da su i oni razmišljali o razmišljali o tim kriterijima, ali su pustili da turisti dolaze kod nas jer je za nas turizam strahovito važna grana gospodarstva. Međutim, dodao je, sad ponovno razmišljaju o tome.

“Mi sad razmišljamo o tome i nadam se da ćemo to uskoro razmišljati”, rekao je Capak, dodajući da se taj kriterij aplicira na sve treće zemlje, kao i članice EU-a. Capak je rekao i da imamo odličnu situaciju s turistima te da je svega par njih došlo zaraženo.

Što se tiče mogućnosti uvođenja obveze nošenja maski u zatvorenim prostorima, Capak je rekao kako misli da maske treba zadržati u područjima gdje više ljudi boravi u zatvorenim prostorima duže vrijeme.

“O tome se razgovara”, rekao je Capak.

Dodao je da tijekom epidemije nisu donosili zabrane ni kažnjavali ljude te da još uvijek misle da su najbolja mjera edukacija i upozoravanje, ali da će u slučaju potrebe razgovarati o postroženju i kontroli nošenja maski.

Capak je rekao da se u predizbornoj kampanji od strane oporbe i jedne stranke relativiziralo to može li epidemiolog odrediti samoizolaciju. Poručio je da to nije dobro.

“Apeliram na građane da slušaju što epidemiolozi govore jer to je naš posao”, rekao je Capak.

Capak je rekao i da nema saznanja o pojavi novog virusa u Kini.

“Zasad nema zabrinutosti. Trenutno nema nekog novog virusa koji bi se mogao proširiti kao Covid”, rekao je Capak jutros u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Komentari