Capak: Britanski soj je raširen u Hrvatskoj, vidjet ćemo što će se događati

Krunoslav Capak Foto: Screenshot

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za Dnevnik Nove TV objasnio je trenutačno stanje s cjepivom.

Da isporuka cjepiva nikada nije 100 posto sigurna, slaže se i šef HZJZ-a Krunoslav Capak.

“Imamo alokaciju od Pfizera, obećanje od Moderne da će do kraja trećeg mjeseca isporučiti 55.000 doza, a kod AstraZenece imamo mali poremećaj, malo su smanjili broju najavljenih broja doza pa opet povećali… Što se tiče daljnje isporuke, nemamo trenutno nikakve planove.

Nakon što je jučer stigla informacija da će AstraZeneca smanjiti isporuku u drugom kvartalu, pogledao sam njihove tablice i tu još nema Hrvatske jer je riječ o isporuci za cijeli EU. Zapravo, nema nikakvog smanjenja nego je vidljivo povećanje broja doza za isporuku pa se nadamo da ćemo puno bolje proći u drugom kvartalu nego u prvom”, rekao je Capak za Novu TV.



Kaže kako se dodatna, 7. doza cjepiva može izvući iz bočice ako se radi s kvalitetnim špricama.

“A mi ih imamo, kupili smo najkvalitetnije moguće. Radimo na preporuci da se izvuče sedma doza”, kaže.

Ističe kako se kod AstraZenecinog cjepiva pokazalo da kasnije davanje druge doze pokazuje bolji imunološki odgovor.

Proširen je po cijelom teritoriju Hrvatske 

Što se tiče raširenosti britanskog soja koronavirusa u Hrvatskoj, Capak kaže kako je on, nažalost, već među nama.

“Nažalost, mislimo da je proširen jer prve potvrde ovog soja su s čitavog teritorija Hrvatske. Informacije o tome koliko ga ima i na kojim mjestima moći ćemo popuniti jer smo dosta uzoraka poslali na analizu. Ali, rekli bismo da je proširen po cijelom teritoriju Republike Hrvatske”, objašnjava.

Naveo je i kako je moguće da je porast broja novozaraženih ovog tjedna manja oscilacija.

“Danas je nešto više novih slučajeva nego smo očekivali, mogao bi to biti i znak da se brojke povećavaju, sve je moguće, može se vratiti i plato i nastaviti silazni trend, ali teško je predvidjeti. Vidjet ćemo što će se događati u narednih nekoliko dana”, kaže Capak.

Ističe kako u svim zemljama u okruženju brojke trenutno rastu.

“Teško je vjerovati da će se nama nastaviti silazni trend”, zaključuje ravnatelj HZJZ-a.

Ipak, potvrdio je da se razgovara o otvaranju terasa ugostiteljskih objekata u cijeloj zemlji od ponedjeljka, odnosno od 1. ožujka, kao i daljnjim popuštanjima mjera vezanim za sport. “Konkretnije ćemo to znati sutra.”

Komentari