Čačić: Naš glas se ne kupuje. Ovog trenutka većina je mala, ali legalna i legitimna

screenshot HRT

Predsjednik stranke Reformista Radimir Čačić u večerašnjem je HTV-ovom Dnevniku optužio HDZ da su iznevjerili dogovor za lokalne izbore te im zaprijetio prekidom suradnje na nacionalnoj razini ako budu surađivali s ljudima s optuženičkih klupa, ciljajući na bivšeg gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka.

“Ne samo da su iznevjerili, nego su brutalno išli protiv dogovora”, rekao je aktualni varaždinski župan Čačić, kojeg je na lokalnim izborima u bitci za mjesto župana porazio HDZ-ov kandidat Anđelko Stričak.

Natalija Martinčević, zastupnica Reformista, koji su dio vladajuće većine, bila je suzdržana kod današnjeg izglasavanja povjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu.

Martinčević je nakon glasovanja rekla da se HDZ-ov kandidat u Varaždinskoj županiji u prljavoj kampanji koristio i ljudima pod optužnicama i presuđenim kriminalcima te da postoji namjera da se u Skupštini Varaždinske županije formira većina s takvim ljudima. Riječ je o listi bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, koji je Čačića nazvao žetončićem.



Čačić je rekao da je Andrej Plenković njega prvog zvao izvan HDZ-ovog kluba kad je formirao vladu. Rekao je da su jedino tražili projekt brze pruge Zagreb-Lepoglava-Varaždin-Čakovec, te da je Plenković na to pristao te da je to ušlo i u program Vlade.

Čačić je rekao da je dogovor brutalno prekršen uključivanjem osuđenih kriminalaca u kampanju te da je HDZ povukao apsolutno nevjerojatan i sulud potez.

‘Naš glas se ne kupuje’

Upitan je li legitimna većina sada sporna i jesu li i dalje spremni biti partner HDZ-u u Saboru, Čačić je odgovorio:

“Vrlo jasno smo rekli, sve ono što smo dogovorili, očekujemo sad jasno, jer dosta je toga, jasno rokove kad ide ta pruga…”

Hoće li dignuti ruku za rebalans?

“O programskim stvarima, ako se bude poštovalo na nacionalnoj razini, da, ali smo dodali tome jedan uvjet, jer su sami prekršili sporazum o lokalnim i regionalnim izborima – ne želimo vidjeti, nigdje, ni na gradskim razinama, kada govorimo o Varaždinu, ni na skupštinskim, županijskim, niti da štapom dotiču one koji su na optuženičkim klupama, s kojima su radili sve ovo do sada, jer su to prošli put napraviti. Sad više ne. Ako to naprave ‘fala dečki'”, rekao je Čačić.

Dodao je da je su HDZ i Čehok umreženi do srži na lokalnoj razini te da će, ako tako ostane, na nacionalnoj razini morati kupovati glasove.

“Naš glas se ne kupuje. Ovog trenutka većina je mala, ali legalna i legitimna”, poručio je Čačić.

“Mi jasno velimo, mi smo centar, lijevi centar, ali smo spremni u interesu građana Hrvatske i Varaždinske županije sprečavati desnicu da zavlada, a sad se Plenkovića gura prema desnici. Njegovi vlastiti”, zaključio je Čačić za Dnevnik HRT-a.

Komentari