Butković poručio da nas očekuje još mnogo velikih infrastrukturnih projekata i najavio desetljeće ulaganja u željeznicu

Zeljko Puhovski / CROPIX

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je u Dnevniku HTV-a kako je danas spojena rasponska čelična konstrukcija Pelješkog mosta između kopna i prvog stupa koji je u moru. Naglasio je kako je do sada 27 posto čeličnih konstrukcija već montirano, a očekuje se da se ovakvom dinamikom nastavi i dalje.

Istaknuo je i da radovi na pristupnim cestama idu dobro, a krenulo je i miniranje tunela Kamenice. Dodao je da se do lipnja 2022. godine može očekivati završetak radova na pristupnim cestama, a most bi trebao biti i koji mjesec ranije završen.

Ministar Oleg Butković je kazao kako koronavirus nije zaustavio velike infrastrukturne projekte. “Nema županije, nema kraja gdje se danas ne gradi u prometnoj infrastrukturi, a novac je uglavnom iz EU- fondova. To je dobro da postoje takvi projekti, a pogotovo u ovakvim teškom vremenima uzrokovane koronavirusom”, dodao je.

Rekao je da nas očekuje još mnogo velikih infrastrukturalnih projekata, ali ne samo u prometu.



“Završetak autoceste prema Sisku bit će završen za dvije godine”

Ministar je istaknuo kako je sanacija na potresom pogođenim područjima već počela. Naglasio je kako je Vlada još prije mjesec dana donijela odluku pomoći županijskim cestama u iznosu od 25 milijuna kuna.

“Ovo je prilika da se ceste poprave i izgrade, te je ovo prilika da se standard u Sisačko-moslavačkoj županiji bude puno bolji nego do sada”, rekao je.

Butković je kazao kako je Vlada donijela i odluku da se ide u izgradnju završetka autoceste prema Sisku. Rekao je da su Hrvatske autoceste zadužene da raspišu natječaj koji mora biti raspisan do kraja veljače.

Butković je istaknuo kako je taj projekt vrijedan 300 milijuna kuna. Cijela dionica bi trebala biti završena za dvije godine.

“Najviše ulaganja u željezničku infrastrukturu”

Poručio je kako će se ipak najviše ulagati u željezničku infrastrukturu, a već sada se ulaže milijardu i pol eura. Dodao je kako se ulaže i u kupnju novih vlakova, te da su ti projekti već potpisani i raspisani su natječaji.

Ministar je kazao kako je ovo desetljeće ulaganja u željeznice.

Butković je kazao kako on ne može govoriti o kaznenoj odgovornosti glede slučajeva cijepljenja prije reda. Poručio je da se cijepljenje preko reda ne može opravdati. Kazao je da je dobro što je ministar zdravstva Vili Beroš napravio protokol za cijepljenje.

“A oni koji su omogućili cijepljenje preko reda, neka ide njima na dušu”, poručio je.

Rekao je da ista odgovornost i onih koji su se cijepili, ali i onih koju su omogućili to cijepljenje preko reda. Butković je naglasio kako je protokol sada napravljen i svi ga se trebaju pridržavati.

“Filipović je za sada najbolji izbor za zagrebačkog gradonačelnika”

Ministar mora, prometa i infrastrukture kazao je kako kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba Davor Filipović je i njegov izbor. Dodao je da ga ne poznaje dobro, ali onoliko koliko se s njime razgovarao, smatra da je kompetentan i da je dobar kandidat za tu funkciju.

Poručio je kako vjeruje da će pobijediti na lokalnim izborima, jer je za sada najbolji kandidat za funkciju gradonačelnika Grada Zagreba.

Butković je komentirao i popuštanje epidemioloških mjera. Osvrnuo se i na ugostitelja u Rijeci koji je svoje nezadovoljstvo izrazio tako da je zabranio “članovima, glasačima, i simpatizerima HDZ-a” da ulaze u njegov ugostiteljski objekt.

“Rijeku ne poznajem kao grad netolerancije, nekulture, već je poznajem kao jedan tolerantan grad, grad kulture i dijaloga.Tako da izjava tog ugostitelja ne pripada onome kako je vidim Rijeku”, poručio je Butković u Dnevniku HTV-a.

Naglasio je kako smatra da ta izjava nije dobra i da je rasistička. Dodao je kada se otvore ugostiteljski objekti otići će do gospodina koji je to rekao i popiti će u njegovom objektu kavu.

Komentari