BURNO U SABORU Mrak-Taritaš: Sve dok nam živote uređuje HDZ-ovo para-tijelo i svaki dan nas o tome obavještava, izbori se ne mogu održati

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš (Glas) poručila je u utorak kako je jedan od glavnih preduvjeta za održavanje parlamentarnih izbora da Nacionalni stožer civilne zaštite prestane raditi.

“Na izbore možemo samo ako imamo normalnu situaciju i normalno donošenje odluka. Sve dok nam živote uređuje HDZ-ovo para-tijelo i svaki dan u 14 sati nas o tome obavještava, izbori se ne mogu održati“, rekla je Mrak Taritaš u saborskoj raspravi na slobodnu temu.

Problematizirala je najavu da će na skore izbore moći i osobe u samoizolaciji, te zaključila kako se, nastavi li Stožer raditi, dva tjedna pred izbore može očekivati i odluka da “svi iz samoizolacije mogu na birališta i bez maske, samo ako glasaju za HDZ“.

Mrak Taritaš opetovala je kako je Stožer preuzeo ulogu i Vlade i Sabora. “Donosio je odluke s kojima još nismo na čistu je li ih uopće smio donositi, ograničavao je prava građana, temeljne slobode, bez da je uopće za to imao zakonsku ovlast. Ona mu je dana tek naknadno“, ocijenila je.



Istaknula je i kako je Hrvatski sabor, koji je o svim takvim odlukama trebao odlučivati dvotrećinskom većinom, bio isključen. “A mozaik se u međuvremenu posložio u punom sjaju. Dnevne konferencije za medije, potpuna i stalna prisutnost u svakoj pori javnosti, a politički rad potpuno blokiran. Ali zato naši narodni heroji, nesebični i sjajni stručnjaci, koji slučajno imaju jednu zajedničku osobinu – svi su članovi HDZ-a – nesmetano žare i pale, odlučuju o našim životima i sudbini zemlje, razumiju se u sve od poljoprivrede, trgovine i industrije do školstva“, zaključila je zastupnica.

Osobe u samoizolaciji do jučer tretirane kao bioteroristi

I Hrvoje Zekanović (Suverenisti) problematizirao je najavu o izlasku na birališta i osoba iz samoizolacije. Do prije par dana o takvim se osobama, kad izađu na ulicu, govorilo kao o bioteroristima, a jučer smo čuli da će moći na biralište ako se nosi maskica, primjetio je zastupnik i zapitao se “je li ovdje netko lud, ima li amneziju ili je bioterorist“”

Ustvrdio je i kako smo “mjere za obuzdavanje epidemije koronavirusa uveli nakon izbora u HDZ-u, a s njima ćemo zaključiti kad Andrej Plenković procijeni, bez obzira na zdravstvenu situaciju u državi, da mu to odgovara, jer može ostvariti dobar izborni rezultat”.

Žestoko je napao poteze koje u školstvu ‘vuče’ ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. To što radi Divjak nema ni u rubrikama, “vjerovali ili ne”, zaključio je.

Ustvrdio je da se EU raspala i “stvarno”. Ponovno imamo granice, svatko gleda sebe, a hrvatska je država od EU dobila ‘nula kuna’ pomoći i to u trenutku kad joj je najteže, ustvrdio je i pozvao Vesnu Pusić i Branka Bačića da ga demantiraju.

Za 50 dana istječe moratorij na prodaju zemlje strancima

Miro Bulj (Most) podsjetio je da je ostalo manje od 50 dana do 1. srpnja kada istječe sedmogodišnji moratorij za prodaju zemlje strancima te upitao resornu ministricu, Vladu, zastupnike što se poduzelo da se od 1. srpnja zaustavi prodaja zemlje strancima.

“Zemlja je resurs opstanka, moramo učiniti sve da naš ključni resurs ne dođe u ruke stranim vlasnicima, to je naše suvereno, hrvatsko pravo”, naglasio je, pozivajući se na primjer Mađarske. Ako je ona mogla zabraniti prodaju poljoprivrednoga zemljišta, ne vidim zašto naša Vlada šuti, rekao je Bulj, navodeći da je Hrvatska postala najveći uvoznik poljoprivrednih proizvoda, dok je njezina zemlja pod korovom.

Komentari