Bulj o moratoriju na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima: Pokrenut ću referendum, narod treba odlučivati o rasprodaji hrvatske zemlje

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Odluka kojom se Hrvatskoj odobrava produljenje moratorija kojim se strancima ne dopušta kupovina poljoprivrednog zemljišta u Republici Hrvatskoj je donesena krajem prošlog tjedna, ekskluzivno je objavio portal Agrobiz.

Moratorij se produljuje do 30. lipnja 2023. godine, a kao razlog se navodi kako naši poljoprivrednici još uvijek imaju nižu kupovnu moć u prosjeku na poljoprivrednike Europske unije, još uvijek postoji neravnoteža između njihove kupovne moći, cijene poljoprivrednih zemljišta, povrat zemljišta još uvijek nije do kraja uređen i dosta je neriješenih predmeta.

S obzirom na to kako u posljednjih 7 godina moratorija hrvatska poljoprivredna proizvodnja nije na zelenim granama, ima li ovaj 7+3 moratorij smisla za portal Otvoreno komentira saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Miro Bulj.

“Odluka je iz pretpristupnih pregovora takva. No ja sam predložio zakon o zabrani prodaje poljoprivrednog zemljišta, što je odbijeno i od Vlade i od Sabora, dakle i SDP-a i HDZ-a. Ja sam predlagao takav zakon zato što je na primjer u Mađarskoj zabranjena prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima, bez obzira na to što su i oni imali isti pristupni ugovor potpisan prije pristupanja Europskoj uniji. No u Hrvatskoj to nije prihvaćeno. Ako je Europska unije jednakopravna, zašto onda u Hrvatskoj ne bi isto postojala zabrana poljoprivrednog zemljišta?!” pita se Bulj.



Bulj ukazuje koliko ovisimo o uvozu hrane i to nam se pokazalo kod korona krize, dok s druge strane u Hrvatskoj stoji 800 tisuća hektara neobradivih poljoprivrednih površina.

“Hrvatska poljoprivreda ima 800 tisuća hektara neobrađenog poljoprivrednog zemljišta, samo Dalmacija ima 200 tisuća hektara. Tu leži potencijal za proizvodnju žitarica, mesa i svega što je nama potrebno. 400 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta je pod vlasništvom države i pod korovom. Sada kada se zbog korona krize zatvorila granica, to nam je oči otvorilo i shvatili smo koliko smo ovisni o uvozu hrane. Da nam je tjedan dana granica bila zatvorena, mi bi bili gladni”, tvrdi Bulj.

Zakoni koji su stalni mijenjali nisu zaštitili poljoprivredne proizvođače, već su napravili upravo suprotno i ispraznili hrvatska sela, a za to su, prema Bulju krivi uvozni lobiji koji su radili sve kako bi se uništila poljoprivredna proizvodnja.

“No Zakoni o poljoprivrednom zemljištu koji su se dvadeset puta mijenjali na štetu hrvatskog sela i hrvatskog seljaka i danas je selo ispražnjeno i to se je ciljano radilo. Tako da ovaj moratorij ne znači ništa, to je samo produljivanje agonije. Država nije ništa napravila kako bi zaštitila domaćeg seljaka, već uvozni lobiji unutar ministarstava su radile protiv poljoprivredne proizvodnje i opstanka ljudi na ovim prostorima. Nama je sada dvije trećine Hrvatske prazno”, govori Bulj.

Bulj smatra kako država koja je morala zaštiti poljoprivrednu proizvodnju, je napravila upravo suprotno, te oko pitanja spomenutog moratorija i dopuštenja prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima po isteku istog, Bulj najavljuje pokretanje inicijative za referendumom.

“Država mora poticati hrvatsko selo i hrvatskog seljaka kako bi opstao na tim područjima koja su danas ‘spaljena zemlja’ zbog ovakvih politika koje su istjerale hrvatske seljake. Na žalost niti danas država nema sluha za ovo pitanje, ali ja ću se i dalje boriti i pokrenuti referendum, jer narod je taj koji treba odlučiti o rasprodaji hrvatske zemlje koja će se dogoditi nakon ove tri godine moratorija”, zaključuje Miro Bulj za Otvoreno.

Stranci neće moći kupovati poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj još tri godine

Komentari