Bujas: HGK je mjesto uhljebljivanja kvazigospodarstvenika

Hrvoje Bujas Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Bujas nije oduvijek bio poduzetnik. Kao student radio je u Ministarstvu vanjskih poslova. I njegov tadašnji šef preporučio ga je u Agenciju za promet nekretninama. U javnom sektoru je radio 6 godina.

“Kad sam radio u APN-u do 17 sati, u 17.01 me više nije zanimalo što se tamo događa, tako je Bujas opisao razliku između javnog i privatnog poduzetništva”, rekavši da u potonjem privatni život pati.

Nakon otkaza je krenuo u poduzetničke vode. Prvi posao je bio CD s nekretninama za Nacional. Razvijao je posao prodaje nekretnina i tražilicom koja i danas funkcionira. Jedan od većih udaraca bila je kriza 2008., kada su mu u jednom danu otkazali 250 ugovora. Bilo je još padova.

“Ne bih dijelio naše društvo na privatni i javni sektor, nego na one koji rade i koji ne rade, rekao je također, dodavši kako ima ljudi koji u javnom sektoru rade svoj posao i zaslužuju svaku kunu – policajci, vatrogasci, medicinske sestre”.“No s druge strane imate izmišljena radna mjesta poput raznih savjetnika koji imaju plaću od 8 ili 9 tisuća kuna. Zbog takvih, ovi koji rade imaju manju plaću”, rekao je.

Neki dan su paleći lampaše ispred Ministarstva gospodarstva zatražili i ostavku ministra Ćorića, koji je taj prosvjed nazvao morbidnim, a Bujas mu je brzo odgovorio da lik poput Ćorića u njegovoj tvrtki ne bi ni pod mogao čistiti. Jedan drugi ministar akcije Udruge Glas poduzetnika smatra politički motiviranim.

Na samom početku krize, nakon što je Vlada predstavila prvi paket mjera, Bujas je, nezadovoljan, na Facebooku napisao da će ovako za tri mjeseca doći do spaljene zemlje i iznio je nekoliko prijedloga. Javili su se s prijedlozima još neki poduzetnici, otvorili su Facebook grupu Glas poduzetnika, napisali 10 konkretnih zahtjeva, danas grupa ima 69 tisuća članova. Prijedlog njihovih mjera Vlada je tada prihvatila. Među ostalim onu o plaćanju PDV-a po naplati.

Na pitanje zašto misli da ministar Tomislav Ćorić treba otići, rekao je da je prvi razlog – “zato što nema dana radnog staža u realnom sektoru”. Smeta mu, kaže, i što ga, kako kaže, ne zanima što mori srednje i mikropoduzetnike:

“Mi uz UGP-a dostavljamo mu prijedloge”, nismo dobili odgovor.

Opisao je sastanak sa Ćorićem, na kojemu je ministar odbio pomoć putničkim agencijama.

“Bio sam ljut kao ris”, rekao je.

Zamjera mu ponašanje prema UGP-u. Kaže kako s ostalim ministarstvima ima odličnu suradnju, “za razliku od Ćorića za kojega se pokazalo da uopće ne razumije njihove probleme”.

Kao premijer proveo bi, kaže, reformu pravosuđa i lokalne uprave i samouprave. Covid, kaže, ne smije i ne može biti izlika za nerad i poltronstvo.

Ukidanje obveznog članstva u HGK predstavljalo bi, kaže, kisik za poduzetnike. On i njegovi istomišljenici traže ukidanje parafiskalnih nameta.

“Mi smo za drakonsko rezanje parafiskalnih nameta koji u većini slučajeva nemaju nikakvu javnu svrhu. HGK jest preko sto godina stara institucija, ali je mjesto uhljebljivanja kvazigospodarstvenika ili onih koji su politički vezani s njima. Kad smo pitali Luku Burilovića kolika mu je plaća, nismo dobili odgovor”, rekao je.

Zauzima se i za smanjenje PDV-a, jer bi to – kaže – značilo opstanak svih, ne samo turizma.

Bujas kaže da nema nikakvih političkih ambicija. I da će uvijek biti samo poduzetnik.

Komentari