BROJ ZARAŽENIH U PORASTU 12 novozaraženih osječkom području, troje u Istri…Časne sestre zarazile su se na Kosovu

screenshot / N1

U Hrvatskoj je jučer zabilježeno je 19 novih slučajeva. Danas će, prema podacima koji stižu iz lokalnih stožera, taj broj biti veći. Samo u samostanu u Đakovu zaraženo je 10 časnih sestara. U Zagrebu je 12 novozaraženih, u Istri troje

Konferencija za medije Osječko-baranjske županije

Goran Ivanović, načelnik stožera:

“Imamo novu situaciju, stožer OBŽ nije se raspustio, od četvrtka smo u punom pogonu. 23 su novopozitivne osobe u OBŽ, 12 ih je od sinoć, imamo potencijalna dva nova žarišta. I struka i stožer radimo odlično, i kontakte smo pronašli. Stožer je donio odluku o zabrani posjeta u domovima za starije.”

“Svi kontakti su pod našim nadzorom i kontrolom, ali važno je da se svi pridržavaju propisanih mjera. Oboljeli su u dobrom zdravstvenom stanju”, dodali su iz Stožera.



“Nema panike, situacija je pod kontrolom, našli smo kontakte. Ključno je da je epidemiološka situacija neusporedivo bolja nego prije par mjeseci. Virus sada bolje poznajemo. Ključno je da se stariji ljudi čuvaju puno više. Poruka je da nema panike i da stvari držimo pod kontrolom. Nema razloga za nekim restriktivnim mjerama”, poručio je Ivan Anušić.

Naglasio je da i da se svi trebaju odgovorno ponašati te da neće biti nikakvog zatvaranja kao prilikom izbijanja epidemije u Hrvatskoj.

Pretpostavlja se da je izvor virusa s Kosova, otkuda su došle zaražene časne sestre.

Hospitalizirano je šest osoba.

“Jučer je testirano 10 sestara, pet ih je hospitalizirano te još jednog sugrađana koji je imao simptome te je zahtijevao bolničko praćenje”, rekli su.

Zagrebački stožer

U Zagrebu je 12 novih koronavirusom zaraženih osoba.

“Ovo što se događa se možda moglo očekivati a možda i nije, ali sve ovisi o nama. Kako sam zahvaljivao građanima i ranije na disciplini, ponovno im zahvaljujem. Mi smo sami kovači svoje sreće. Lijepo se družiti i putovati, ali moramo voditi računa o zdravlju pa apeliram na sugrađane da vode računa o tome. Kao što su donošene mjere o relaksaciji, možemo ponovno doći u situaciju da se te mjere vrate. Vjerujem u samodisciplinu građana i pozivam ih na maksimalnu ozbiljnost i odgovornost, u suprotnom neće biti dobro”, poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

“U protekla 24 sata je 12 novozaraženih koronavirusom. Njih devet je dijagnosticirano u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar”‘, a tri u Klinici za zarazne bolesti”, istaknuo je Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Tako sada Zagreb ukupno broji 49 aktivnih slučajeva zaraze, kazao je i dodao kako je samoizolacija u protekla dva tjedna određena za ukupno 451 osobu, od toga jučer za njih 82.

Na području Šibensko-kninske županije nema novooboljelih osoba od COVID-19. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 16 osoba, od kojih je 11 vezano za teniski turnir u Zadru.

U Đakovu zaraženo 10 časnih sestara

Đakovački samostan Milosrdnih sestara sv. Križa u utorak je potvrdio da je deset sestara pozitivno na koronavirus, ali ne zna na koji način je došlo do zaraze.

U nedjelju 21. lipnja četiri sestre dobile su temperaturu o čemu su obavijestile svoju liječnicu koja je potom izvijestila epidemiologa. Nakon toga testirano je ukupno 12 sestara od kojih je deset pozitivno, priopćio je samostan.

Više pročitajte OVDJE. 

Ministar optimističan

“Izvrsno! U Zadru za sada nema novooboljelih! Pozitivni su bez simptoma, osim jedne osobe s povišenom temperaturom! Proslavimo ovu dobru vijest odgovornim ponašanjem da nam svima ostane dobro! Hvala Vam!”, poručio je ministar zdravstva, Vili Beroš, na Twitteru.

U Istri troje pozitivnih

Tijekom jučerašnje večeri, u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, analizom uzoraka briseva potvrđene su 3 osobe pozitivne na koronavirus (COVID-19). Radi se o uvezenim slučajevima.

Jedna osoba je strani državljanin, turist iz Republike Srbije, koja je ostvarila kontakt s pozitivnom osobom u Beogradu. Sukladno protokolu, turist se nalazi u privatnom smještaju, a posredstvom HZJZ-a i IHR sustava, dogovara se povratak u matičnu zemlju.

Druge dvije osobe, zarazile su se tijekom boravka u BiH, na područje Živinica.

Zagrebačka županija ima dvoje novooboljelih

Zagrebačka županija u utorak bilježi dva nova slučaja zaraze koronavirusom, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, na području županije danas do 11 sati evidentirano je ukupno 138 osoba kojima je potvrđena zaraza covidom-19.

U odnosu na podatke od jučer, radi se o dvije osobe više.

Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a četiri su umrle.

Iz Zavoda napominju kako imaju osam ispostava na svom području, od kojih svaka obrađuje podatke za grad sjedište ispostave i okolne općine.

Grad Sveta Nedelja jedini je u županiji koji nema svoju ispostavu, već se podaci obrađuju u Ispostavi Samobor, stoji u priopćenju.

Iz županijskog Stožera ponovno apeliraju na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa, te posebice vode računa o socijalnoj distanci.

Također, pozivaju ih i da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. “Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana”, zaključuju u Stožeru.

Komentari