BROJ NOVOOBOLJELIH PREŠAO 100 U Zagrebu 35, Splitu 17, Zadru 14, Đakovu 12…

Ante Cizmic / CROPIX

U protekla 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 978. Među njima je 100 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 3 pacijenta. Jedna osoba je preminula.

Danas, prema podacima lokalnih stožera, broj novooboljelih veći je od 100

Sastanak Vladinog znanstvenog savjeta za borbu protiv koronavirusa

U Banskim dvorima održan je sastanak Vladinog znanstvenog savjeta za borbu protiv koronavirusa.

Ministar Vili Beroš nakon sastanka je rekao da se razgovara o potrebnimm jerama, na stolu su i danas će biti utanačene.

U zadarskoj bolnici 13 djelatnika u samoizolaciji

Nakon što je anesteziologu Opće bolnice Zadar, indirektno povezanim sa svadbom, otkriven pozitivni nalaz na koronavirus, zadarski epidemiolozi jutros su u samoizolaciju stavili 13 djelatnika bolnice, od čega je 10 liječnika. Kako je riječ o specijalizacijama koje su vezane uz izvođenje operativnih zahvata, promjene su nastupile i u pružanju bolničkih usluga.



Najavljene strože mjere u Osijeku

Osječko-baranjski stožer Civilne zaštite odlučio je da će za sve priredbe na području županije, županijski Zavod za javno zdravstvo davati preporuke pod kojim se načinima i uvjetima te priredbe mogu održati.

Varaždinska županija

Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o muškarcu srednjih godina s blažom kliničkom slikom, javljaju iz Županijskog stožera Civilne zaštite. Novooboljeli je bliski kontakt prethodno zaražene osobe, a posljednjih je dana bio u samoizolaciji.

Trenutačno je na području županije zaraženo pet osoba, a sve su izolirane kod kuće pod aktivnim zdravstvenim nadzorom infektologa, ističu iz Stožera. U samoizolaciji je 37 osoba, a ukupno su dosad u županiji zabilježena 52 slučaja zaraze te još 8 slučajeva koji se statistički pribrajaju Varaždinskoj županiji zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Sisačko-moslavačka županija

Sisačko-moslavačkoj županiji danas je šest novooboljelih. Tri pacijenta su iz Kutine, po jedan iz Popovače, Novskei Siska.

Požeško-slavonska

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 71 aktivni slučaj zaraze korona virusom (covid-19). U kućnoj izolaciji se nalazi 66 osoba te je 5 osoba hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 550 osoba. Ukupno je testirano 2486 osoba, na posljednjem testiranju bilo je 37 uzoraka te je jedan uzorak pozitivan na koronavirus. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Zagrebačka županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do petka, 10.07.2020. do 11:00 sati evidentirane su 193 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o jednoj osobi više, ali su i dvije osobe izliječene. Tako je na području Zagrebačke županije trenutno aktivan 51 slučaj. Do sada je ukupno izliječeno 135 osoba, a sedam ih je preminulo.

Napominjemo kako se podaci koje svakodnevno objavljujemo u isto vrijeme odnose na podatke zaprimljene od strane županijskog Zavoda do 11 sati, dok Nacionalni stožer objavljuje podatke dobivene do 12.45 sati. Iz toga proizlazi razlika u brojevima.

Zagreb

Gradu Zagrebu je 35 novooboljelih. Od toga je 22 kontakti ranije zaraženih.

Splitsko-dalmatinskoj županija

U Splitsko-dalmatinskoj županiji od 274 obrađena testa danas je 17 novooboljelih osoba.

Iz Splita ih je 11 te po jedan iz Sinja, Solina, Trogira, Nerežišća, Pučišća i Runovića. Uz 17 novooboljelih osoba sa područja SDŽ pozitivne su i 3 osobe iz drugih županija (iz Dubrovačko neretvanske, Šibensko kninske i Zadarske županije ) koje su testirane na području Splitsko-dalmatinske. Od 17 novooboljelih osoba 10 su kontakti prethodno oboljelih.

“Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba jedna osoba je dijalizirani pacijent sa otoka Brača koji će tijekom današnjeg dana biti prebačen u KBC Split na daljnje bolničko liječenje”, kažu u stožeru.

Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Krapinsko-zagorska

Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata nema evidentiranih osoba pozitivnih na koronavirus. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko – zagorske županije je 7. U protekla 24 sata testirano je 36 uzoraka, od kojih je 35 negativno, dok se za 1 nalaz čekaju rezultati.

Vukovarsko-srijemska

Vukovarsko-srijemskoj županiji koronavirusom je zaražena još jedna osoba, i to s područja grada Županje, izvijestio je u petak Županijski stožer Civilne zaštite.

Osječko-baranjska županija

 Od ukupno 153 uzoraka koji su u zadnja 24 sata testirani na koronavirus na području Osječko-baranjske županije čak 20 je bilo pozitivno. Najviše (12) novopozitivnih osoba je iz Đakova, sedam iz Višnjevca i jedna iz Feričanaca. Svi su kontakti već evidentiranih oboljelih na koronavirus.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije 14 je novozaraženih osoba. Od toga broja 12 ih je vezano uz nedavno održano vjenčanje, a 2 osobe zarazile su se na nekom drugom mjestu, javljaju iz Zadarskog stožera.

Zaražena i učiteljica

Osim kirurga pulske Opće bolnice, među devetero novooboljelih u Istri kojima su rezultati briseva došli pozitivni je i učiteljica Osnovne škole Vidikovac iz Pule zbog čega je odgođena podjela svjedodžbi učenicima ove škole koja se trebala održati ovih dana.

Potvrdio je to novinarima i sam ravnatelj škole koji je naveo kako je učiteljica pozitivna na COVID-19 nije bila u kontaktu ni s jednim od svojih učenika, kao niti s njihovim roditeljima, a sve ostale osobe koje su bile u kontaktu s njom, upućene u samoizolaciju.

“Upravo iz tog razloga preventivno smo odgodili podjelu svjedodžbi a učenicima će svjedodžbe biti naknadno uručene”, navode iz OŠ Vidikovac.

Iz Grada Pule su također potvrdili slučaj koronavirusa kod te učiteljice u Osnovnoj školi Vidikovac, uz napomenu kako do zaraze nije došlo unutar škole te kako su osobe s kojima je je učiteljica ostvarila raniji kontakt, trenutačno u samoizolaciji kako bi se spriječilo daljnje širenje koronavirusa.

Neslužbeno se doznaje kako je u samoizolaciji pet-šest njenih kolega koji su posljednjih dana bili s njom u kontaktu. Dio njih je već testiran, a ostatak će se testirani ovih dana.

Od koronavirusa obolio i gradonačelnik Ogulina

Iz stožera civilne zaštite Karlovačke županije javili su kako je stigao dio nalaza za testirane iz Ogulina te da je među pozitivnima i gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović. Najavili su i da će u ponedjeljak održati konferenciju za medije.

Gradonačelnik Domitrović u izjavi za Hinu kaže da se osjeća dobro, “upravo odlično”, te je najavio da će sutra, kada se budu znali svi rezultati testiranja, objaviti način na koji će se to odraziti na vođenje grada i funkcioniranje Gradske uprave.

Naime, gradonačelnikov zamjenik Danijel Vukelja od jučer je u samoizolaciji s potvrđenom infekcijom, ali bez simptoma, te su danas testirani svi njegovi kontakti, njih 27.

U nevezanom slučaju u četvrtak je bilo pozitivno još četvero Ogulinaca, te je Ogulin postao novo žarište gdje epidemiolozi poduzimaju sve da izoliraju infekciju, odnosno da se ona prestane širiti.

Do sada je potvrđeno da je u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević hospitalizirana 83-godišnjakinja iz Vrhovina, koja je bila kod kćeri u Ogulinu, a ostali se liječe kod kuće. Riječ je o najmanje jedanaest osoba, sutra će biti objavljen točan broj.

Zgrada Gradske uprave bila je od srijede zatvorena, a u četvrtak se, po preporuci epidemiologa, normalno radilo, osim što je dio zaposlenika u samoizolaciji.

U Karlovačkoj županiji od početka epidemije pa do četvrtka bilo je 57 slučajeva zaraze, 26 aktivnih slučajeva.

Današnji novi slučajevi nisu bili povezani s gradskom upravom

Ranije danas objavljeno je kako je u Karlovačkoj županiji pet novooboljelih od koronavirusa – četvero u Ogulinu, a jedna osoba u Karlovcu.

Od uzoraka uzetih jučer u Ogulinu, pristigla su četiri pozitivna nalaza, poduzimaju se epidemiološke mjere te se i dalje traže kontakti oboljelih osoba.

Za sada je poznato da su epidemiolozi za Danijela Vukelju, oboljelog zamjenika gradonačelnika Ogulina, utvrdili 27 kontakata i svi se nalaze pod mjerama samoizolacije.

Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović kazao je popodne da nova četiri slučaja u Ogulinu nisu povezana s gradskom upravom. Zgrada gradske uprave bila je jučer zatvorena, a danas se, po preporuci epidemiologa normalno radi.

U Karlovcu je kod jedne žene, kontaktu ranije oboljele osobe, potvrđena prisutnost koronavirusa.

Do danas testirane 89 764 osobe

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 3416 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 115 preminulo, a 2323 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 4410 osoba. Do danas je ukupno testirano 89 764 osoba, od toga 1529 u posljednja 24 sata.

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš jutros je na N1 Televiziji rekla kako od jučer do danas imamo 76 novooboljelih od koronavirusa. Takav porast Capakova zamjenica smatra očekivanom posljedicom okupljanja raznih vrsta i povoda, smanjenje fizičkog razmaka i nepridržavanje propisanih mjera.

Komentari