BRODIĆ UPUTIO OTVORENO PISMO RADI ŠERBEDŽIJI ‘Ljudino, a što ćemo sada? Jesmo li mi ti kauboji s kojima Tozija ima problema?

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Glavni urednik portala Energypress Ivan Brodić objavio je otvoreno pismo na društvenim mrežama upućeno Radi Šerbedžiji zbog glumčevog pisma podrške makedonskom državnom službeniku Gorjanu Toziji. Naime Tozija je nedavno hrvatsku Vladu i HDZ nazvao fašističkima, a uz to je iznio još neke kontroverzne tvrdnje. Povod takvim komentarima bio je Brodićev tekst, koji smo objavili na portalu Otvoreno. Pismo Brodića Šerbedžiji prenosimo u cijelosti:

“Tijekom današnjega dana do mene je došlo otvoreno pismo sveregionalnog junaka Rade Šerbedžije gospodinu Gorjanu Toziji.

Kako se radi o sjajnom glumcu, ne pamtim da sam gledao neke od boljih rola u hrvatskom i makedonskom filmu, te sjajnom šansonijeru, ne pamtim bolje duete nego li njegove i Arsenove, s nevjericom sam čitao to otvoreno pismo nekoliko puta i nekoliko mi je objekcija gospodina Šerbedžije ostalo u mozgu te na njih moram reagirati.

Gospodinu Šerbedžiji je, u prvome redu, iznimno žao što gospodin Gorjan Tozija ima problema s kaubojima u Hrvatskoj. Kako je sve započelo ispod moga teksta na portalu Otvoreno.hr u kojem sam osudio ideju NDH i Velike Albanije, povodom, sada već čuvene, poštanske marke, osjetio sam se prozvanim.



Ništa novo u eksperimentalnoj državi nekad znanoj kao Makedonija

Naime, u komentarima ispod toga teksta Tozija je napisao kako su Janez Janša, Andrej Plenković, HDZ – Hrvatska demokratska zajednica i moja malenkost ustaški smradovi, fašisti i kriminalci. Iz toga je sve krenulo. Jesmo li za gospodina Šerbedžiju mi ti kauboji? Dijeli li, slijedom toga, gospodin Rade Šerbedžija, a napisao je podršku gospodinu Toziji, stavove gospodina Tozije o nama?

A Tozija, državni dužnosnik Republike (Sjeverne) Makedonije, direktor njihove agencije za film, je napisao u fejsbuk statusu pod naslovom “Kje pobedime” kako ima pravo smatrati Šerbedžijine kauboje fašistima, jer je to njegovo mišljenje. Zbog toga sam upitao Zorana Zaeva, SDSM i Steva Pendarovskog dijele li stavove gospodina Tozije, a o svemu sam obavijestio Svjetski židovski kongres, nekoliko sadašnjih i bivših veleposlanika i Otvoreno društvo. Obaviješteni su i Vmro-Dpmne te Hristijan Mickoski….

Nakon što su Marijana Petir i Ivan Kujundžić reagirali, Tozija je napisao kako je hakiran. Kako se pak o hakiranju njegova profila ne može raditi dokazali smo u videu koji je objavio portal Otvoreno, koji je objavio i reakciju na slučaj Zajednice Hrvata u (Sjevernoj) Makedoniji te Zajednice dragovoljaca branitelja Vukovara, no to je druga tema.

Brodić: Gospodine Tozija niste hakirani. Ovaj video to dokazuje

Nadao sam se ostavci, no gospodin Gorjan Tozija očito nema toliko morala priznati kako nije primjereno nazivati fašistom premijera zemlje koja se osobito angažirala, za vrijeme svog predsjedanja Unijom, u otvaranju makedonskih pristupnih pregovora.

Razmišljao sam, smijenit će ga, no kažu mi novinarski krugovi kako ga preko kumskih veza štiti nekoliko vrlo utjecajnih ministara u vladi Republike Sjeverne Makedonije. Mislio sam, reagirat će Vlada Republike Hrvatske, ali kazuju mi neki poznavatelji prilika, kako je moguće da Toziju štiti košarkaški haklerski krug blizak samom vrhu Vlade.

Druga je stvar koja mi je zapela za oko to što gospodin Šerbedžija proziva bivšu makedonsku vlast kriminalcima. Ne mogu ulaziti u osoban dojam gospodina Šerbedžije, međutim zanima me koji je pravi Rade Šerbedžija, ovaj iz otvorenog pisma ili ovaj iz videa, u kojem ministricu kulture iz bivše vlasti, u vrijeme kada su porezni obveznici (tada još) Republike Makedonije lukrativno financirali njegove projekte, gospođu Elizabetu Kamčevsku naziva svojom najboljom prijateljicom?

 

Inače, gospođa Kamčevska će ostati upamćena u makedonskoj povijesti kao jedan od presudnih glasova koji su osigurali suspenziju nacionalnog identiteta Makedonaca i promjenu imena države, no o tom nekom drugom prilikom. Ovdje samo pitanje, voli li gospodin Šerbedžija baš toliko žetončiće (one koji pretrčavaju iz stranke u stranku “prigodno”) kada i u Makedoniji, za porezni novac, a u Hrvatskoj, za novac iz zagrebačkog prireza, podržava baš takve kandidate, te se s njima “bratimi”?

A kad smo već kod poreznog novca, želim primijetiti i ovo. Gospodin Šerbedžija, lukrativni korisnik javnih sredstava za svoje kulturne projekte naziva kaubojima (a vidjeli smo što bi to kontekstualno pismu za gospodina Šerbedžiju moglo značiti) hrvatske porezne obveznike, premijera kojega su izabrali i financiraju baš ti porezni obveznici. Kažu mi, također, kako slično postupa u jednoj drugoj, susjednoj, zemlji, Sloveniji, glede Janez Janša i stranke SDS. Sukladno videu samo u (Sjevernoj) Makedoniji nikada, za gospodina Radu Šerbedžiju, na vlasti nisu kauboji….

Naposljetku, čujem kako indijanac Gorjan Tozija, za vrijeme mandata u makedonskoj agenciji za film, ne smije sudjelovati u natječajima za osnovnu djelatnost. Zato me zanima, je li sudjelovao on ili povezane tvrtke na natječaju za projekte Hrvatski Audiovizualni Centar Havc?

Smrt fašizmu, sloboda narodu!

PS: Jučer je brutalno u Skopju savjetnik bivšeg premijera Zoran Zaeva napao poznatog opernog pjevača i uglednog člana Vmro-Dpmne. Taj je napad očito za gospodina Šerbedžiju indijanski, a e kaubojski, kada na to nije reagirao…

PREDIZBORNI INCIDENT U MAKEDONIJI Jedan od savjetnika bivšeg premijera navodno napao oporbenog Igora Durlovskog

Komentari