Brodić o nedolasku Lavrova: Moguće je da smo žrtva prepucavanja Kremlja i EU

Ivan Brodić/photo-Eli Brodić

Rusko-hrvatski odnosi izvana su u većini slučajeva diplomatski uređeni i uglađeni. Ipak, nedolazak ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u Zagreb pod objašnjenjem pandemije otvara neka pitanja. To je njegov drugi otkazani dolazak u ovoj godini, a posjeta nije bilo ni posljednjih 15 godina.

Urednik Energypressa Ivan Brodić komentirao je za portal Direktno jesu li zahladili odnosi dvaju zemalja te ima li predsjednik Zoran Milanović ulogu u spomenutom međunarodnom odnosu?

Kronologija događaja govori da je premijer Andrej Plenković u samim počecima davao snažnu potporu Ukrajini u svojoj proeuropskoj politici. Hrvatska i Rusija gajile su dobre vanjskopolitičke odnose, barem kada gledamo izvana. Prije samo mjesec dana došlo je i do rošade u ruskom veleposlanstvu u Hrvatskoj. Ruski diplomat u Hrvatskoj Anvar Azimov prepustio je svoje mjesto Andreju Nesterenku.

No kako je potvrdio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, razlog je epidemiološki.Brodić ipak smatra kako postoji mogućnost da se u ovom slučaju radi o taktiziranju.

“Cijeli odnos Hrvatske i Rusije pod teretom je priče oko EU-a, odnosno plinskog rata i LNG terminala. Imamo i Plenkovićevu raniju izjavu kojom je podržao Ukrajinu, tako da postoji niz razloga koji stoje iza ove priče”, započeo je te nastavio:

“Rusko-hrvatski odnosi se mogu opisati kao toplo-hladno. S hrvatske strane postoji nekakav problem. Ponajviše zbog toga što se često trudimo biti veći katolik od pape unutar EU. S druge strane, govoreći o LNG terminalu, on nije uteg odnosima dvaju zemalja. LNG terminal je normalna investicija za diverzifikaciju plinskih tokova. Imamo i primjer Fortenove gdje je ruski kapital čak veći od 40 posto, o čemu ovise i nove investicije. S obzirom na tu ovisnost o njima, ne bi trebalo bježati od dobrih odnosa s Ruskom Federacijom”.

O Milanovićevoj ulozi…

“Nije tajna da predsjednik Zoran Milanović ima ruske prijatelje i to godinama. Naravno da čovjek koji je imao dobre odnose s ljudima iz Ruske Federacije može potpomoći cijeloj ovoj situaciji i moderirati neku novu dinamiku. Ona se u ovom trenutku ne događa, a pravo je pitanje zašto je to tako? Sjetimo se i vremena Domovinskog rata kada je Rusija kroz Mađarsku probijala embargo na uvoz svih vrsta oružja i vojne opreme u Jugoslaviju u kojem je sudjelovao naš diplomat Budimir Lončar”, kazao je.

Naš sugovornik ističe kako se Hrvatska nalazi između dvije vatre.

“Ovo je jedna apsurdna situacija. S jedne imamo dodvoravanje Rusiji, a s druge pak strane pokušavamo se svidjeti NATO-u. Što se tiče Lavrova, teško je doći do pravih razloga. Možda je jedna ključna stavka utjecaj Rusije na području Balkana. Znamo da imaju veliki utjecaj u Zagrebu i Beogradu koji su dva glavna centra ovog dijela Europe. Jasno je da im je mir na Balkanu moguć u ravnoteži”, analizira.

Postoji mogućnost da je Hrvatska žrtva odnosa Kremlja i Europske unije

Kako sugovornik navodi, Lavrov je odradio posjete u susjednim zemljama, primjerice u BiH i Srbiji, no Hrvatsku i Sloveniju s kojom Rusija ima sjajne međunarodne odnose zaobišao je.

“Činjenica da Lavrov ide u BiH, Beograd, a zaobilazi Zagreb,je sumnjiva. Doduše, ne dolazi ni u Ljubljanu, a ruski predsjednik Vladimir Putin ima tradicionalno dobre odnose sa Slovenijom. Moguće je da je to sve dio njihove politike prema EU. Znamo da ruski predsjednik redovito dolazi u Sloveniju na groblje ruskih vojnika iz Prvog svjetskog rata. Tako da je suština priče, pretpostavlja se, trenutačni odnos Kremlja i Europske unije”, napominje.

Brodić smatra kako su dva glavna pozadinska fokusa priča oko Alekseja Navaljnog i američki predsjednički izbori.

“Povezano s time, imamo i dvije sporedne priče, ova oko Navaljnog u Njemačkoj, a naravno da sve promatramo i kroz prizmu američkih predsjedničkih izbora. Tako da je pravi razlog Lavrovovog nedolaska uistinu vrlo, vrlo dobro skriven. Ta službena izjava djeluje kao alibi, a moguće je i da se sve odvija kao predizborna kampanja Donalda Trumpa“, zaključio je Brodić u razgovoru za Direktno, piše portal Direktno

Komentari