Brnjac: Imamo 60 posto cijepljenih turističkih djelatnika

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac gostovala je u RTL-u Danas gdje je komentirala izbor Hrvatske za članicu Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije, ali i situaciju s koronavirusom te predstojeću sezonu.

“Hrvatska je izabrana u Izvršnom vijeću Svjetske turističke organizacije. To je velika čast prvenstveno za Hrvatsku zato što je upravo Izvršno vijeće ono koje dogovara što će se i priprema rad Svjetske turističke organizacije. Samim time, utječe i na politike, što se događa…

Sad pripremamo, vodimo zajedno s ostalih pet članica u Izvršnom vijeću. Pripremamo, dakle ono što je dobro da su upravo one politike usmjerene na održivi razvoj turističkog sektora, na digitalni, na razvoj ruralnog turizma i to je sve ono što hrvatski turizam želi u kojem smjeru ići”, rekla je Nikolina Brnjac za RTL.

Na pitanje koliko je turističkih radnika dosad cijepljeno, kaže:



“Do sada imamo jako dobre brojke, prema onima koje smo mi prikupljali u našu bazu Ministarstva turizma i sporta, s obzirom na to da su se oni javljali kroz regionalne turističke zajednice, kroz turističke zajednice ostale i naravno, kod svojih liječnika. Ono što smo mi prikupili je dakle, preko 60 posto. Istarska županija ima izuzetno dobar odaziv – preko 60 posto, Dubrovačko-neretvanska županija, Zadarska županija.”

Očekuje se da sezona počne oko 15. lipnja, dodaje.

“Mi smo na sastanku u Austriji, znači s austrijskom ministricom turizma razgovarali kako olakšati turistička kretanja i sama njihova odluka koja je donesena nakon našeg posjeta, 10 dana ranije su nas maknuli s visokorizičnih i primijenili ona pravila s Robert Koch instituta, što znači da će nas gledati prema županijama”, objašnjava Brnjac.

Na pitanje koliko smo dosad zaradili, otkako smo skinuti s liste, odgovara:

“Imamo neke informacije, prema Hrvatskoj udruzi turizma, nekakvi proračuni i izračuni su da smo s tih 10 dana uprihodovali nekih 50 milijuna eura od turističkog sektora.”

Očekuje se veći broj njemačkih turista. “Hrvatska je i auto destinacija i svakako je to još jedan dodatni faktor sigurnosti gdje turist koji dođe može jednostavno sjesti u svoj automobil i vratiti se u svoju zemlju. Kad pogledate, ja sam se vratila iz Grčke, u Grčkoj je još uvijek policijski sat, nose se maske na otvorenom i svakako da to utječe na odabir same destinacije”, kaže Brnjac.

O eventualnim projekcijama nije htjela puno govoriti: “Ja ću biti optimistična, ali i oprezna i evo prošle godine su bile projekcije da ćemo biti na 20, 30 posto, a bili smo na nekakvih 50 posto. Ja se nadam da ćemo ove godine zabilježiti dakako puno veću brojku.”

 

Komentari