Božinović: Zelene potvrde izdavat će se već od 1. lipnja

Davor Božinović/Robert Anic/PIXSELL

Ministar Davor Božinović govorio je ‘covid putovnicama’ na konferenciji Stožera rekavši da to nisu putovnice. 

“Nemojmo to drugačije zvati, to su digitalne zelene potvrde koje se odnose na olakšavanje putovanja. Bit će interoperabilne, omogućit će međusobno priznavanje potvrda o cijepljenju, preboljenju i testiranju. Većinom glasova EU zastupnici dali su podršku tom prijedlogu. Tek se mora usvojiti konačni prijedlog, bit će to u prvoj polovici lipnja. Hrvatska je u naprednoj fazi izvedbe nacionalnog tehničkog rješenja i spremni smo za testiranje na za to raspoloživoj platformi EU”, objasnio je.

Posebno je naglasio važnost baza, preciznost i upisivanje svih podataka jer će se potvrde izdavati na temelju baza osoba koje su preboljele Covid u zadnjih 180 dana, koje su testirane u zadnjih 48 sati i osoba koje su cijepljene.

“Sudjelovanjem u pilot projektu svrstali smo se u članice koje će biti spremne za izdavanje potvrda već od 1. lipnja”.



U Hrvatskoj će se te potvrde izdavati, kako dodaje, u digitalnom PDF formatu, a građani će zahtjeve pomoći predati i preko sustava e-građani. Potvrde u fizičkom obliku za građane koji to zatraže izdavat će se u nekim od 150 ispostava HZZO-a. Verifikacija potvrda provodit će se očitovanjem QR kodova te je na granične prijelaze već raspoređeno 250 čitača potvrda.

“Na portalu entercroatia.mup.hr omogućit ćemo najave dolaska stranih državljanja, što će kratiti vrijeme na granicama. Putnici prije dolaska mogu svoje potvrde učitati u PDF formatu na toj stranici s ciljem što brže verifikacije”, rekao je, prenosi N1.

Komentari